Smisk över kudden

Jag är nu en vuxen kvinna och jag vill berätta hur gick till under min uppväxt när jag skulle ta tempen eller få smisk.

Min pappa tog alltid tempen i stjärten på mig så länge jag bodde hemma även om jag var tonåring. Så länge jag kan minnas fick jag ligga i sängen på mage över en speciell stor rund kudde med rumpan bar. Jag fick inte ta den själv ens i tonåren för han ville se till att det bliv riktigt gjort. Hemma användes alltid den gamla sortens termometer med kulformad spets som pappa smorde in med vaselin på toppen sen skulle den ju sitta i 5 minuter och pappa satt alltid och höll i den så den inte skulle glida ut. När jag var liten hatade jag att ta tempen i stjärten försökte slippa men det gick aldrig. När jag blev lite äldre kändes det lite annorlunda, visst var det obehagligt när den kalla kulan gled in och sedan när den skulle ut men det var en konstig känsla som är svår att beskriva. En blandning av obehag och lust.

Det var samma sak när jag skulle få smisk, då fick jag också ta av mig så rumpan var bar och lägga mig över samma kudde. Sen fick jag oftast ett rejält smisk. Inte så jättehårt kanske men ett ganska långt smisk. Jag blev rejält röd på skinkorna och det sved ordentligt. Också det fortsatte också långt upp i tonåren. Det var också en konstig känsla, när jag var yngre så var det mest svedan i rumpan man tänkte på när man låg där och grinade och hoppades på att det snar skulle vara över. När man var äldre var det mest situationen man tänkte på, att ligga där med bar rumpa över kudden. Vist sved det men det var inte det värsta.

När detta hände var smisk inget ovanligt, dom flesta av mina tjejkompisar fick nog smisk och det var inte så stor grej. Vi var nog inte så lättkränkta på den tiden. Min bästa tjejkompis och jag var väldigt öppna mot varandra och vi berättade allt för varandra, även när vi hade fått smisk. Hon fick mer och hårdare smisk än mig för hennes mamma använde ett björkris. Det var något vi givetvis vill slippa men vi tyckte inte det var något konstigt eller fel. Vissa saker vi gjorde i tonåren visste vi med största sannolikhet skulle resultera i smisk om vi blev påkomna vilket vi ofta blev men det var en kalkylerad risk och vi tyckte det var värt det.

Kram Birgitta.

NyareÄldre