Johan og Elin

Elin og Johan satt og prata sammen. Elin var fortvila:
Jeg trodde jeg var kvitt denne forbannelsen!
- Å?
- Ja, denne kleptomanien. Det er nå tjue år siden jeg spaserte inn i en butikk og bare tok et plagg- uten å betale! Å det er så flaut! Og jeg veit at det er bare EN ting som hjelper!
Å, ja? Hva da?
-Ris på rumpa, nærmere bestemt: bjørkeris på blanke messingen! Det hjalp for tjue år siden, da jeg var 18, og det hjalp da jeg var 15! Da funker det slik at den vonde samvittigheta, smerten i sjela, flytter seg til smerte i rumpa. det er trass alt mye bedre! Og du Johan, jeg håper du kan stille opp! Vi var jo sammen i nakenbadergjengen i 1970-åra, så du har jo sett meg helt naken før, Da burde gå helt greitt at du gir meg ris! Du vil jo ikke se noe mer enn du har sett før!
-Ok, sa Johan, jeg skal ta jobben med å svinge riset, men først må du fortelle litt mer om dette. Fikk du mye ris i oppveksten?
-Å ja,- fram til jeg var 12 år var det klask på naken rumpe, handsmell, som noen sier. Da jeg hadde fylt 13 fikk jeg bjørkeris for første gang. Da jeg var ca 15 var jeg en gang svært ulydig. Jeg stjal uten å tenke meg om i en klesbutikk! Da alvoret gikk opp for meg fikk jeg veldig dårlig samvittighet. Jeg gråt og tilsto for foreldra mine. De bestemte at jeg skulle få en skikkelig omgang bjørkeris. Vanligvis hadde jeg alltid protestert når jeg skulle ha ris. Jeg kunne hyle: Nei, Nei, jeg vil ikke ha ris! Men det hjalp jo ikke. Faren min holdt meg hardt fast, og mora mi dro av meg buksene og trusa så jeg lå over fanget til faren min med rumpa bar. Så henta mor riset og ga til faren min....og så fikk jeg så mye ris som jeg skulle ha.

Denne gangen protesterte jeg ikke. Jeg følte at det var veldig rettferdig og nødvendig at jeg skulle ha ris! Jeg gikk ut og plukka bjørkekvister og la dem i vatn til dagen etter. Det blei sagt at da skulle kvistene bli mjuke og elastiske og svi skikkelig! Dagen etter bandt jeg riset sammen og hang det godt synlig på veggen. Så gikk jeg til butikken og leverte tilbake det jeg hadde tatt. Jeg sa at jeg var veldig lei meg og fortalte til han som eide butikken at jeg skulle få ris den kvelden, og at jeg følte at jeg fortjente det!

Da kvelden kom kledde jeg meg helt naken og sto i skammekroken en halv time. Så la jeg meg over fanget til faren min som nå hadde satt seg på en stol midt på golvet. Han ga meg så noen saftige klask på den nakne rumpa mi med handa slik at rumpa skulle bli varm og rød. Dette var bare ei oppvarming. Så ba faren min meg å reise meg opp og hente riset. Så fikk jeg så mye bjørkeris som jeg aldri hadde fått før. Jeg hulka og gråt, men jeg følte jeg fortjente alt. Etterpå takka jeg faren min for at han hadde gitt meg ris!
Så sa han : Du var flink, jenta mi. Nå er du tilgitt det gale du gjorde!
Jeg hadde veldig vondt i rumpa, men jeg var også veldig glad!
Dette var omtrent på den tida jeg gikk til konfirmasjon i kjerka.
Jeg oppdaga at det sto noe om ris i Bibelen. Jeg spurte far min om det, og han visste om dette. Faktisk var det slik mente han, at det var hans plikt som kristen å oppdra meg med bjørkeris når jeg var ulydig!

Oj,Oj, sa Johan, dette var litt av ei historie!
Ja, det var det. Men etter dette protesterte jeg aldri når jeg skulle ha ris. Jeg visste at jeg hadde fortjent det,- og at når jeg hadde fått ris, så var jeg kvitt den dårlige samvittigheta og var tilgitt og glad.
-Hm, det høres jo ut som ei solskinnshistorie. Hvor ofte fikk du egentlig ris i oppveksten?
-Vel, etterat jeg begynte å få bjørkeris i 13-14 årsalderen var det kanskje snakk om en 8-10 ganger i året. Litt sjeldnere etter den alvorlige episoden da jeg var 15. Den sommeren da jeg fylte 18 hadde jeg sommerjobb hos en nær venn av far min, som hette Kåre. Jeg skulle jobbe i butikken hans fordi kona hans måtte på sjukehus den sommern. Han budde ca. 3 mil unna oss, og faren min kjørte meg dit i den gamle bilen sin. Da far skulle kjøre tilbake sa han til Kåre:
Elin er ei veldig grei jente. Men av og til glømmer hun seg helt bort og gjør dumme ting, og da må du gi henne ris på blanke messingen.
Oj, sa Kåre, jeg orker ingen krangel om ris på rumpa med henne, det får du ta når hun kommer heim.
Men Kåre, sa far, det blir ingen krangel. Dersom hun veit at hun har gjort noe galt, vil hun rett og slett be om å få ris. Slik har hun vært de siste tre åra. Ikke sant, Elin, sa han vendt til meg. Jeg blei veldig flau og rød i ansiktet, men nikka og sa at slik var det. Kåre måtte forsåvidt også innrømme at hans egne døtre hadde fått smake riset noen ganger mens dom budde heime.

Så gikk det som det måtte gå. Jeg blei kjent med noen ungdommer, og kom heim til Kåre mer enn en time etter avtale. Jeg plukka med meg bjørkekvister på vegen heim og gjorde raskt i stand riset. Så ga jeg det til Kåre, drog av meg bukse og truse og sa: Jeg skal legge meg over fanget ditt og ha sju rapp av riset. Og det fikk jeg. Men dette var småtteri. 14 dager tid etter dette skjedde samme katastrofe som da jeg var 15. Helt spontant tok jeg noe fra butikken til Kåre der jeg jobba. Det tok noen timer før det gikkopp for meg hva jeg hadde gjort. Da begynte jeg å hulkegråte og tilsto for Kåre. Ja, det var ikke pent, men du leverer det jo tilbake nå, begynte han. Det holdt ikke for meg. Jeg fortalte han om hva som hadde skjedd da jeg var 15, og sa at jeg skulle ha skikkelig og alvorlig bjørkeris som jeg fikk den gangen, og jeg satte i gang forberedelsene med en gang.
Neste kveld gikk jeg splitter naken i skammekroken og sto der en halvtime og grua meg og tenkte på hva jeg hadde gjort. Så satte Kåre seg på en stol midt på golvet. Jeg henta riset og ga han og hviska til han: Du må rise meg lenge så det svir og rumpa mi blir rød som en tomat. Husk jeg har vært veldig slem! Så fikk jeg skikkelig ris, ikke veldig hardt, men veldig lenge....
Etterpå gikk jeg til rommet mitt og åpna vinduet for den kjølige kveldslufta og la meg naken på senga- med den røde rumpa opp. Etter ei stund kom jeg på at jeg hadde vist meg helt naken for en voksen mann som ikke var pappa, og det kjentes litt rart og spennande. 18 år og ris på rumpa!-det høres kanskje rart ut i dag, men vi må huske på at den gangen var myndighetsalderen 21 år, og ikke 18 som i dag.

OK,sa, Johan. Du har god erfaring med ris på rumpa, så du veit hva du går til når jeg skal gi deg ris.
Men du , Johan. Hva slags erfaringer har du med ris? Vel, jeg var alltid mammas superlydige gutt, så jeg fikk aldri ris. Men jeg så noen ganger at søstra mi,- som var vel to år eldre enn meg, fikk ris på blanke messingen, både handsmell og bjørkeris! Og så så jeg en gang at den yngste tanta mi, som var 12 år yngre enn mora mi fikk bjørkeris av sin far, altså min morfar, en gang da hun var 18 år. Da var jeg sjøl ca. 8. Men det jeg husker best var den gangen mora mi fikk fis av faren min. Hun hadde gjort noe dumt som faren min blei sinna for. Og så sa søstra mi: "Mamma, det du har gjort nå er like ille som det jeg fikk bjørkeris for i går kveld! ".
Mora mi sa ingenting men gikk ut av rommet. Vi hørte hun gikk ut av huset og kom tilbake etter et kvarters tid. Etter 5 minutter kom hun inn i rommet igjen, helt naken og med et bjørkeris i handa! Hun ga ga det til far min og sa: "Her, gi meg så mye du syns jeg fortjener!" Så satte far min seg på
en stol midt på golvet. Mora mi la seg over fanget hans. Så fikk hun en skikkelig omgang bjørkeris. Det var en ganske spesiell opplevelse!
........

En fin solskinnsdag i slutten av mai gikk Elin og Johan innover i skogen. De skulle til hytta ved det vesle vatnet der de hadde bada nakne sammen med resten av gjengen for noen år sia.De hadde blitt enige om at det var der Elin skulle få ris. Elin var ganske stille, og Johan sa:
Nå Elin, angrer du p å at du sa at du ville ha ris! Hun sa: Nei, jeg gruer meg, men jeg veit det er nødvendig. Da de kom fram ti hytta, sa Johan at han ville gjøra hytta i stand til bruk, så kunne Elin gå ut og plukke bjørkekvister. Etter et kvarters tid kom Elin tilbake med tårer nedover kinna. "Jeg er 38 år og er ikke kommi lenger i livet enn at jeg skal få bjørkeris på blanke messingen!" Vel, sa Johan, vi kan snu det rundt og si at du er tøff som tar konsekvensen av dine dumheter. Kom så setter vi oss i sola i hytteveggen og tar oss litt mat.! Ei stund glømte Elin bjørkeriset, og dom prata koselig om mange ting. Så forsvant sola og dom gikk inn.

Etter ei stund sa Johan: OK, Elin , nå skal du få ris! Kle av deg! Elin tok famlende av seg bukse og bluse. Så sto hun der i truse og BH. Hun snudde ryggen og rumpa mot Johan. Så dro hun pusten, og dro langsomt ned trusa. Johan holdt pusten: Nå kommer de magiske sekundene når rumpa som skal få ris blir blottlagt og naken! Så snur hun seg mot Johan. Den svarte hårkransen på kjønnet hennes, "den magiske trekanten" kom til syne, og Johan kjente at det begynte å røre seg i underlivet. Så dro Elin pusten engang til og tok av seg BHen. De faste og fyldige brysta til Elin spratt ut, og snurrebassen til Johan blei veldig stiv inni buksa. Elin såg ned i golvet. Johan sa så: Det er bra Elin. Se nå rett på meg og fortell meg hvorfor du skal få ris! Elin fortalte så historia om hvor dum hun hadde vært og konkluderte med at hun hadde fortjent å få ris. Og Johan sa: OK, da er vi enige. Gå og hent riset! Og Elin gikk naken over golvet og henta riset som hun hadde hengt på veggen et par timer tidligere. Johan satte seg på en stol midt på golvet og sa. Nå Elin, si nå høgt og tydelig: "Jeg har vært veldig ulydig og fortjener å få bjørkeris på blanke messingen". Og Elin sa: Jeg har vært veldig u..ulydig og fortjener .... å få ..eh bj.. bjørke...ris på ... blanke messingen. Så la Elin seg skjelvende over fanget til Johan.

Så fikk Elin bjørkeris av Johan. Han starta litt forsiktig, men økte så krafta. Elin begynte å stønne. Ja, jeg får ris!..ja, jeg har fortjent ris. Auuuuu...ÅÅÅÅÅ...det svir....ÅÅÅ...Takk...Johan.....fordi du....AU ....gir meg ...AU ...ris....ÅÅÅÅÅÅ.....
Til slutt stoppa Johan risinga. Elin låg stille over fanget til Johan og prøvde å få tilbake pusten. ....Johan sa: Så. så, Elin, nå er det over. Så reiste de seg opp og Elin hang rundt halsen til Johan og sa: Takk, Johan for at du blei med på dette. Nå vil jeg bade for å kjøle ned rumpa mi. Bli med du også! Johan nølte,...jeg...jeg har ikke badebukse med meg. HÆÆ??!! Badebukse!? Her bader vi alltid nakne! Johan blei rød i ansiktet. Eh...det er veldig flaut...men jeg har "stå", eller sagt på en annen måte: Mitt mannlige lem, eller "snurrebassen" om du vil, er stiv som en pinne!. Eli sa: Å, så spennende, det tar jeg som et kompliment! Få av deg kleda, så bader vi! Johan tok av seg kleda. Han tok handa til Elin og så gikk de ut på den grøne grasbakken. Det var et spesielt syn - om noen andre hadde sett det: Elin med veldig rød rumpe og Johan med veldig stiv snurrebass gikk over grasbakken og ut i det kjølige vatnet. De svømte noen tak. Johan gikk først opp, mens Elin blei stående uti vatnet slik at det rakk henne til livet.Elin og Johan såg på hverandre og smilte. Snurebassen til Johan hadde dalt litt, men ved synet av Elin var den var den på veg opp igjen. Elin vassa så inn til land og sa: Johan, jeg er også kjempekåt.
Trur du at vi kan..?...JA, det kan vi!, sa Johan. Hun sa; Men jeg må ligge øverst med den såre rumpa mi opp. Så gikk de inn i hytta, og Johan henta en madrass som han slang på golvet. Så la han seg på ryggen på madrassen og sa: Kom Elin! Og Elin tredde seg på den stive staken hans og begynte å ri. Nå var det Johans tur til å stønne: ÅÅÅÅ Elin, ....ÅÅÅÅ....

2-3 veker seinere sa Elin til Johan: Jeg har et oppdrag til deg!
Å,- og det er..??
Jeg skal fortelle om det: Forrige helg var jeg sammen med 10-12 venninner. Utpå kvelden, etter noen glass vin , blei vi nokså åpenhjertige, og jeg fortalte at du hadde gitt meg ris, bjørkeris på "blanke messingen", og at jeg hadde følt det som en befrielse,- at jeg virkelig følte meg letta og glad etterpå. Et par av venninnene blei sjokkerte og sa at om deres mann hadde gitt dem ris ville de forlangt skilsmisse med en gang. Noen rista på huet og sa ingenting, mens to stykker, Maria og Ruth blei helt stille. Dagen etter blei jeg kontakta av Ruth som sa at hun og Maria gjerne ville snakke med meg. Vi satte oss ned, og de starta med å si at de følte det samme som jeg hadde følt da jeg hadde tatt det plagget i butikken. De følte at de trengte er gammaldags omgang bjørkeris på blanke messingen Og nå lurte de på om jeg kunne spørre deg om du kunne ta jobben!

Elin fortsatte: Maria og Ruth fortalte meg mye av livshistoria si. Ruth og Maria hadde vokst opp i en frikirkelig familie der ris på rumpa var en naturlig del av oppdragelsen. Det står jo noe om det i Bibelen. Ruth og Maria hadde også vokst opp i det samme huset. Ruth hadde budd i første etasje. Far til Maria døde tidlig, og Maria budde i andre etasje sammen med mora si som var søstra til Ruths far. Så jentene var alstså kusiner. Ruth og Maria hang sammen støtt, og derfor blei det ofte slik at de fikk ris samtidig. Om den ene fikk ris, var det som regel slik at den andre skulle ha ris. Etter at jentene passerte 12 år mente faren til Ruth at nå var jentene store nok til å bjørkeris. Og det var som oftest han som svingte riset over de bare rumpene deres.

Begge jentene hadde vært gift, men nå var de skilt og budde sammen i litt med dem heim et en leilighet der de hadde hvert sitt soverum, men delte stue og kjøkken. For et par måneder sia hadde de blitt kjent med to hyggelige ingeniører som jobba på et prosjekt i byen. Etter ei dansetilstelning hadde disse blitt med dem heim. Og Ruth og Maria hadde liggi sammen med hver sin ingeniør. Dette hadde skjedd 3 ganger, og så hadde de fått veta at de to ingeniørene var gift og hadde kone og barn i en annen by. Så hadde Ruth og Maria fått dårlig samvittighet. Og begge to visste at det eneste som hjalp mot dårlig samvittighet var,- ja nettopp: En omgang bjørkeris på blanke messingen! Det som var litt uklart var om de hadde tenkt seg å slutte å ligge med disse ingeniørene etterat de hadde fått ris en gang,- eller om de ville fortsette å ligge med dem og så få ris etter hver gang.

OK, Johan,- hva tenker du? Skal vi ta dem med til hytta ved vatnet der du ga meg ris? Fin plass!. Så kan de også få ris der! Kanskje jeg også kan trenge en omgang til?- Hæ!? Hva har du gjort nå?- Ingenting, men ting kan jo skje.... Uansett kan vi bade etterpå. Johan tenkte at han hadde ei interessant tid framfor seg....

NyareÄldre