Lite mer om Lina 1

Nu hade hösten kommit och Lina bodde några dagar hos en avlägsen kompis till en kompis i Göteborg. Eftersom hon pluggade och var på seminarium några dagar fick hon bo i gästrummet. Lägenhetens ägarinna ja det var en fin bostadsrätt, var en kvinna i 40 årsåldern påfallande lik Jill, "hon som har Jills veranda". Långt mörkt hår vacker, höga kindben och oftast med ett leende. Hon hette Anette även om Lina hade velat kalla henne Jill.

Där bodde också kvinnans 18 åriga dotter Hanna, som hade ärvt mammans skönhet men kanske ändå hade fått just sina lite andra skönhetsdrag från den avlägsne pappan. Hon påminde faktiskt väldigt mycket om någon annan kändis men Linda kunde inte komma på vem det var. (först veckor efteråt när hon tittade på nyheter på TV och såg väderflickan/meterologen Madelene Westin kom hon på det. Ja Hanna var verkligen lik en yngre Madelene Westin.) Söt var hon men verkade ha en tuff period i livet med sig själv, skolan och en auktoritär mamma. Eller en varm och kärleksfull mamma egentligen som fyllde sin mamma - roll så gott hon kunde.

Som sagt nu bodde Lina hos dessa två, lägenheten var stor och ingen märkte när hon kom och gick för det fanns en ingång från andra sidan. Det som blev minnesvärt var att hon kom att tjuvlyssna (eller bara lyssna, hon bodde ju där som en gäst) då varken mamma eller dotter visste att hon kommit hem för någon timme sen. Linda lyssnade uppmärksamt på samtalet i köket som började med att Hanna berättade om en kompis till henne som i helgen haft fest olovandes för sina föräldrar och allt hade spårat ur med polis, stulen alkohol och allt.

Vad var det som gjorde Lina så intresserad av att lyssna och vänta med att ge sig till känna att hon var hemma redan? Det var allt som var så igenkänningsbart och nästan gulligt i samtalet mellan de båda låsta positionerna tonårsmamma och tonårsdotter som hon själv varit med om så många gånger med sin egen mamma. Ända sedan Lina var liten hade ju myndighetsåldern höjts till 21 år igen för flickor som den var på förr kunde inte längre tjejer ha myndighetskortet att använda när dom var 18. (Så sjukt orättvist, för killar gällde fortfarande 18 "för att flickor behöver ledning i sitt liv längre").

Anette: Så typiskt! Då förstår du varför jag aldrig har låtit dig ha fest.

Hanna: Vera hade verkligen otur det var ju inte hennes fel att det kom dit en massa idioter!

Anette: Sa du inte att hennes mamma hade sagt nej till fest?

Hanna: Jo men det var ju bara meningen att det skulle komma några stycken ingen riktig fest. varför har föräldrar så svårt att fatta det?

Anette: Det är just så det blir det kommer några och sen några till och så går ryktet... jag vet.

Hanna: Jag har varit på massa lugna fester som INTE spårat ut!

Anette: Jag tycker jag bara hör om fester som spårar ur.

Hanna: Du går väl inte på ungdomsfester eller? Så du VET faktiskt inte!

Anette: Hennes mamma måste i alla fall ha blivit jättearg på Vera. Hanna: Hon fick inte smisk!

Annette: Jaså och hur vet du det?

Hanna: Därför att hon berättade det för mig: dom hade haft ett lugnt allvarligt samtal och så men inget mer. Vi är ju liksom stora nu även om det inte är alla föräldrar som förstår det.

Anette: Hur kan du vara så säker på att dom bara hade ett lugnt allvarligt samtal?

Hanna: Jag SA ju Vera berättade.

Anette: Brukar du berätta för dina kompisar när du får smisk?

Hanna: Va? eeh Neeej!

Anette: Nä just det ... tjejer brukar väl inte berätta för varandra när dom fått smisk eftersom det är ganska skämmigt eller hur?

Hanna: Jag VET i alla fall att Vera inte får smisk längre och massor med andra tjejer också som är lika gamla som jag. Jag tycker du också ska sluta med sånt. Det är så otroligt gammeldags. Fatta att man är vuxen när man är 18!

Anette (leende): så det är DET du vill komma fram till, att du inte ska behöva få smisk som straff längre?

Hanna: Ja ge mig utegångsförbud någon dag istället eller så pratar vi som andra mammor gör. Förresten tycker jag mina utetider är alldeles för tidiga.

Anette: Utetiderna får vi väl prata om sen. Nu var det vilket straff vi har i den här familjen för olydiga flickor. Jag VET också älskade gumman eftersom jag pratar med mammor till många av dina jämnåriga vänninor...

Hanna: Va?!

Anette (fortsätter): ... som berättar att dina mogna vuxna tjejkompisar... fortfarande får lägga sig över mammas knä om dom är olydiga, kommer försent med samma utetider som du, eller har fester olovandes till exempel! .... Så ... Du är inte den enda 18 åriga flicka i välden som kan får smisk på stjärten, inte ens i din klass så jag vet inte om jag kan hålla med i ditt "stackars mig" prat.

Hanna: Va vilka har du pratat med om sånt?

Anette: Ja få se nu när vi hade en mammaträff senast bara för någon månad sedan. Saras mamma, Evelinas mamma, Tindras mamma, Linneas mamma...

Hanna: Vad sa dom då?

Anette: Att det är smisk på bara stjärten som gäller i deras familj för olydiga flickor precis som i vår familj!

Hanna: Va har du berättat att jag får... ?

Anette: Mammor pratar och behöver också stöd och råd och vi är faktiskt överraskande lika i våra familjeregler och konsekvenser. det är inte alltid så lätt att uppfostra flickor som man älskar och bråkar med!

(tystnad)

Hanna: Jag tycker det är helt sjukt i alla fall och jag tror dom säger så men egentligen har slutat med det. Det är bara för att ni vill vara så överens ni mammor!

Anette: Nu undrar jag förstås varför det är så viktigt att prata om det här just nu? Är det något jag behöver oroa mig för, något du planerar att göra? eftersom det låter som en ung dam är oroad av vilka konsekvenser som kan inträffa om hon gjort något riktigt dumt?

Hanna: Neej

Anette: Är det riktigt säkert? Nej se på mig i ögonen! är det säkert?

Hanna: Jaaaa

Anette: Eller undrar du fortfarande varför du fick smäll på stjärten för några veckor sedan för att du bara skolkat från skolan och förfalskat mitt intyg?

Hanna: Jag ville bara prata om det för jag vill att du ska sluta med det där och ha mer vuxet samtal med mig i stället.

Anette: Min ganska långa erfarenhet är att vi har bäst samtal efter att du fått smäll när du varit stygg..... och att det är det enda som har varit effektivt på dig. Som många andra tjejer går det som ska in i hjärnan bäst in via baken!

Hanna: Äsch!

Anette: Men om du inte vill ha mer smäll så är det bara att sköta sig? Eller hur?

Hanna: Det är så himla barnsligt! Och jättepinsamt att höra när du typ: " annars får du smisk". Varje gång vi diskuterar något jag inte får göra!

Anette: Nu tror jag inte vi kommer längre med den här diskussionen. Du har fått mitt svar; Så länge du bor hemma unga dam så får du hålla dig till mina regler och lyder man dom inte så blir det smisk även i fortsättningen. Punkt slut!

(lång tystnad och skrammel)

Anette: Jag kommer att åka iväg och träna ikväll ... det finns färdig mat i kylen

(hon ger dottern en puss på huvudet som dottern truligt, motvilligt och besegrad)......... precis när Lina kommer in i köket.

Anette: Åhh visste inte att du var hemma? Vill du hänga med på ett yogapass så äter vi tlllsammans sen?

smisk

De pratar glatt och uppsluppet och Anette är helt obekymrad över att Lina lyssnat på deras mamma - dotter konversation. När Hanna lämnar dem (själv däremot med rodnande kinder eftersom hon anat att Lina hört hennes försök att slippa smisk i fortsättningen) får hon lämna den information hennes mamma behöver som skickar iväg henne med "ha en trevlig kväll" samtidigt som hon gav henne en lätt klapp på baken. Som en markering och symbolisk punkt på samtalet de tidigare haft.

Lina sneglade på Hannas söta runda helt perfekta stjärt i de åtsittande Nudie jeansen. Hon tänkte på Anettes handflata som när det behövdes brukade smälla de runda kupade skinkorna precis som vilken mamma som helst, och kände en märklig känsla av upphetsning mitt i detta vardagliga.
Och att hon kanske själv fick smisk lika ofta som Hanna, fast hon nu var vuxen. Men att hon fick det som vuxen kvinna av sin man och att det också hade blivit så självklart. Och att 18 eller 28 ålderns spelade ingen roll. Som tjej och kvinna skulle man alltid lyda någon - och undvika att vara olydig. Men Lina tänker tillbaka på deras prat långt efteråt och känner igen sig i de maktlösa försöken att slippa smisk som hon gjort med sin egen mamma och numera - med sin egen man. När han ger henne beskedet tar hon numera själv av sig de nödvändiga plaggen och lägger sig utan hans medhjälp över hans knä.

NyareÄldre