Sommeren 1960


Dette er ei fortelling om noe som hendte for ca. femti år sia,- den gongen nesten alle opplevde å få ris i løpet av oppveksten. Fortellinga handler om tenåringane Johan og Elin og om tante Karin og onkel Bjørn. Tante Karin var bestevenninna til Johan's mor og onkel Bjørn var broren til Elin's mor. Det blei sagt at Karin og Bjørn var en slags kjærester. Dom budde i hvert sitt hus i en liten norsk by, ved kysten. Elin hadde ofte budd noen veker hos onken Bjørn om sommeren sammen med mora si, og Joha hadde budd hos tante Karin sammen med mora si. Ellers i året budde Elin og Johan på landsbygda på østlandet der også Bjørn og Karin hadde vokst opp. Johan budde i nabo-kommunen til Elin, så det hendte dom såg hverandre ellers i året også. Onkel Bjørn var den kuleste onkelen Elin hadde. Han hadde f. eks. lært Elin å svømme. Karin var den kuleste tanta til Johan. Hun var koselig og lett å prate med om alt mulig. Johan hadde hemmeligheter sammen med tante Karin. Feks da Johan var 13-14 år hadde dom gått tur i skogen en varm sommerdag. Da dom kom til et lite tjern hadde Karin sagt: Johan, vi bader! Johan sa at han ikke hadde badebukse. Neimen, Johan, da- vi trenger ikke det her,- det er jo bare du og jeg. Så tok hun av seg alle kleda og sto foran Johan i all sin nakne prakt og sa: Ikke vær bleik, da ! Kom du også! Så snudde hun seg og Johan såg den flotte rumpa hennes mens hun vassa ut i vatnet. Så tok Johan mot til seg,- vrengte av seg kleda og kom uti han også. Etterpå fant tante Karin et sted i skogen like ved der hun og Johan kunne sole seg nakne. Dette hadde de gjort et par ganger året etter også. Noen av kameratene til Johan skrøyt av at dom hadde sett ei voksen kvinne naken. Men Johan var lojal mot tante Karin. Han nevnte aldri nakenbadinga med Karin til noen.

Elin hadde vært ei nokså lydig jente tidligere. Men det siste året hadde hun ofte vært ulydig, feks kommet heim alfor seint om kveldene, og fått ris veldig ofte, gjerne 2-3 ganger i måneden. Mor til Elin hadde i det siste også trua henne med bjørkeris, men det hadde det ikke blitt noe av. Johan hadde aldri fått ris fordi han alltid var svært lydig.


Den sommeren denne fortellinga handler om var Elin mellom 16-17 år gammal og Johan var et år eldre, Det var første gongen Elin skulle bu hos onkel Bjørn aleine og Johan hos tante Karin aleine. Mora til Elin var nok litt redd for at oppdragelsen skulle skli ut, så Bjørn hadde fått klare meldinger om at Elin måtte holde seg til de oppsatte reglene, ellers måtte hun få ris på bar rumpe, eller "ris på blanke messingen" som mora til Elin pleide å si. Utover alminnelig anstendig oppførsel var en viktig regel at Elin måtte væra inne seinest klokka 22 om kvelden. Mor til Elin sa at Bjørn måtte væra ekstra streng dersom Elin krangla og protesterte på alt mulig, slik hun hadde hatt for vane det siste året.


Det gikk noen dager med mye bading. Elin og Johan likte å væra sammen, sommerkveldene var lyse og det var fint å væra ute. En kveld klokka 22 sa Johan:
"Elin, skulle ikke du væra inne til klokka 22?"
"Eh,- jo men det kan da ikke væra så farlig...."

Johan fikk lov å væra ute til klokka 23 , så for han var det OK, og klokka blei nesten 23 da dom kom heim. Onkel Bjørn møtte Elin i døra og sa:
" Du veit at du skulle ha vært heime klokka ti?"
Elin sa: ja,- men hun trudde ikke det ikke det var så farlig, det var jo så lyst ute. Bjørn sa rolig, men bestemt: Regel er regel, og du sa ikke en gang unnskyld. Nå skal du få ris! Elin protesterte, krangla, skreik og hylte at hun ikke ville ha ris. Bjørn sa rolig at fordi hun krangla og hylte slik, skulle hun som straff få en skikkelig omgang ris om et par kvelder. Og da skal du få gå ut og plukke ditt eget bjørkeris! Elin sank sammen og skjønte at hun hadde tapt. Bjørn sa:
"Du skjønner at du har vært ulydig, ikke sant?"
Elin snufsa, sa et spakt "Ja".
Bjørn sa: "Ta av deg trusa!"
Elin tok av seg trusa og var glad hun hadde på seg et skjørt som dekka underkroppen. Men så sa onkel Bjørn: Ta av deg skjørtet også! Da begynte Elin å gråte og sa: "Men onkel Bjørn, det er så veldig flaut...." Onkel Bjørn sa: "Kjære Elin, jeg veit det er flaut, men det hører med til det å få ris! Ta av deg skjørtet, stå pent med armene langs sida, se meg inn i øya."
Først fikk Elin høre et lite foredrag om hvorfor det var nødvendig at hun skulle få ris. Så måtte hun legge seg over fanget til onkel Bjørn. Mens hun låg slik med den nakne rumpa si i været måtte Elin innrømme at hun hadde vært ulydig og si høgt og tydelig:
"Ja, jeg har fortjent å få ris."
" OK",- sa Bjørn, "da er vi enige."
Så fikk Elin ris av onkel Bjørn. Det smalt hver gong den åpne handa til onkel Bjørn traff den bare rumpa til Elin. Hun kjente at rumpa hennes blei mer og mer øm og varm. Etterhvert stønna hun og begynte å snufse.


Etterpå måtte hun stå i skammekroken med den røde rumpa bar. Rare tanker gikk gjennom huet hennes. Hun hadde fått ris av mor flere gonger i løpet av det siste året. Men dette var ikke det samme. Det var veldig flaut,- men også veldig spennende å få ris av onkel Bjørn. Og mens hus sto i skammekroken sa Bjørn at i morra tidlig skulle hun gå ut å plukke noen passende bjørkekvister, plukke av bladene og legge kvistene i vatn til neste dag. Dermed ville kvistene bli mjukere og få mere snert, sa Bjørn. Så skulle hun binde dem sammen til et ris som skulle henge godt synlig på veggen resten av dagen, helt fram til klokka ni. Da, om to kvelder, skulle hun få bjørkeris!


Neste dag traff Johan og Elin hverandre ute. Johan spurte om Bjørn hadde vært sint fordi hun kom for seint heim. "Vel", sa Elin, "han var ikke sint,- men han var veldig streng!"
"Å,- åssen da?"
Elin svelgja, rødma og sa: "Jeg fikk ris!"
"Oj", sa Johan. "Skikkelig ris?"
"Ja, noen skikkelige rapp på bar rumpe, over fanget. Og det er ikke det verste. I morra kveld skal jeg få bjørkeris fordi jeg krangla, hylte og skreik."
"Hvorfor først i morra?" spurte Johan.
"Jo, nå skal jeg ut å plukke bjørkekvister. Så skal jeg plukke av bladene og legge dem i vatn. Der skal de ligge til i morra tidlig for å bli mjuke, sier Bjørn."
"Etterpå skal jeg binde sammen kvistene til et ris, og så skal riset henge godt synlig på veggen hele dagen fram til jeg skal få bjørkeris klokka ni! Jeg gruer meg skikkelig! Og tenk om det kommer noen innom hos onkel Bjørn og får se riset og forstår at jeg skal få ris. Noe så flaut!"

Johan syns synd på Elin. Samtidig måtte han motvillig innrømme for seg sjøl at det hørtes veldig spennende ut! Sjøl om Johan aldri hadde fått ris, kjente han flere som hadde fått. F.eks. hadde den tre år eldre søstra til Johan som hette Kjersti fått ris noen gonger. En gang da Johan var ca, 13 år hadde han kommet heim tidligere enn han måtte, og da lå Kjersti over fanget til mor og fikk ris på blanke messingen. En kveld ca. ett år seinere sa mor til Johan: Johan, Kjersti har vært veldig ulydig i dag og skal få ris før hun legger seg, og da syns jeg det er best at du går opp på rommet ditt. Men fra rommet sitt hørte Johan likevel at Kjersti hylte:
"Nei, vær så snill, ikke bjørkeris!"
Men mor ropte bestemt: "Jo,- nå er det nok! Du skal ha bjørkeris på blanke messingen! Kle av deg!"

Og han hørte at Kjersti gråt og etterhvert hylte hun. Så hørte han til slutt at mor sa noe om skammekrok med rumpa bar. Johan syns synd på Kjersti, men på den andre sida var det spennende, og det kribla i underlivet.

Johan kjente også noen som hadde fått ris veldig ofte. Mora til Johan hadde god kontakt med andre mødre i området og var veldig godt orientert om hvem som hadde fått ris og hvorfor de hadde fått det.
Dette snakka hun om ved middagsbordet slik at Johan og søstra hans skulle skjønne hvordan det gikk når man var ulydig. Og mor til Johan visste alltid når Tove som budde i nabo-hust hadde fått ris. Broren til Tove som hette Kåre gikk i klassen til Johan og Tove var to år eldre.

Det var svært godt kjent i bygda at Tove fant på mye rart og at hun fikk ris etterpå. Dessuten hang det ofte et bjørkeris på veggen på kjøkkenet hos dom. En gong hørte han mora hennes rope etter henne da hun gikk ut: Oppfør deg pent i dag! Husk du fikk ris i går! En gong da Johan var ca. 14 år hadde han tenkt seg bort til Kåre i kveldinga. Da hørte han at Tove krangla med mora si, men det gjorde hun ofte, så han banka på og åpna døra og gikk rett inn. Akkurat da dro mora til Tove av henne buksa og trusa og dytta henne over fanget til faren som satt klar på en stol med bjørkeriset i handa. Johan rakk å se et glimt av hårkransen på kjønnet til Tove og at Tove fikk noen saftige rapp med riset på den nakne rumpa si før han blei oppdaga av mor til Tove. Hun fikk sendt Johan ut igjen. Etter dette hadde Johan alltid fått stiv snurrebass når temaet ris blei nevnt.

Nå satt Johan ved middagsbordet sammen med tante Karin og var veldig stille og tankefull. Hva er det med deg?, spurte Karin. Du veit du kan fortelle alt til tante Karin! Nølende sa Johan: Elin fikk ris i går kveld,- og i morra kveld skal hun få bjørkeris.... Karin sa : "Jeg veit du liker henne godt og du syns sikkert synd på henne,- men hun har visst vært veldig ulydig og rampete i det siste, så jeg trur det er helt nødvendig at hun får en omgang skikkelig bjørkeris! Jeg fikk ris ofte da jeg var på Elin's alder. Og det er jeg glad for nå, fordi jeg fortjente det hver gong."

"Dessuten er Bjørn veldig flink med riset, flink til å variere.... og han har god styring,- hun kommer ikke til å få mer ris enn rumpa hennes tåler."
Flink? Variere? tenkte Johan. Men han fikk ikke spurt fordi tante Karin prata videre.....

Tante Karin fortalte engassjert om at da hun sjøl var i 16 års-alderen hadde hun hatt et stort behov for å væra rampete. Og hun hadde ofte liggi på magan med rumpa bar og fått ris,- også bjørkeris noen gonger. Hun sa: "Jeg husker f.eks en lørdag ettermiddag. Jeg hadde fått "vanlig" ris med flat hand kvelden før, og far sa jeg måtte væra inne til klokka åtte den kvelden. Inne til kokka åtte en lørdagskveld? Ikke tale om, tenkte jeg. Og jeg var sammen med vennene mine og kom ikke heim før klokka to om natta. Mor og far sa jeg skulle få bjørkeris. Men det var ikke lov å plukke ris på søndag.

Mandag måtte jeg plukke bjørkekvister som skulle ligge i vatn over til tirsdag. Tirsdag morgen skulle jeg binde sammen et ris som skulle henges opp på veggen resten av dagen på en plass der det var godt synlig. Det var grusomt flaut at naboer kom innom og såg at bjørkeriset hang på veggen. Tirsdag kveld sa mor og far at jeg måtte kle meg splitter naken. Så måtte jeg stå slik mens jeg fikk et høre et foredrag om hvorfor jeg skulle få ris. Etter det fikk jeg så en skikkelig omgang bjørkeris!"

Og tante Karin fortalte videre i detalj om hva som hadde hendt og hvordan hun hadde opplevd å få ris. Og etterhvert hadde hun funni ut at det var på en måte bra etterpå. Man kjente at man hadde gjort opp for seg liksom, - og slik er det ennå!

" Hæ?!-ennå?-" sa Johan,- "får du ris ennå?!"
Tante Karin rødma.
"Oj",- sa hun ,- "jeg hadde ikke tenkt å fortelle det,- men så blei jeg så ivrig."
Tante Karin svelgja og fortsatte: "Jo, jeg fant ut for noen år sia at jeg savna den kjennsla av å ha gjort opp for meg etter at jeg hadde gjort noe veldig dumt. Så jeg gjorde ei avtale med Bjørn. Jeg prater med han når jeg har gjort noe veldig dumt, også gir han meg ris dersom han mener jeg har fortjent det."
Johan var sjokkert, - men det var veldig spennende å høre om dette. Han tenkte på hvordan det såg ut når Elin, og når tante Karin låg over fanget til onkel Bjørn og fikk ris på blanke messingen. Og han kjente at snurrebassen hans blei veldig stiv nedi buksa. Og etter han hadde lagt seg den kvelden tenkte han mer på dette og snurrebassen blei stivere og stivere....

Neste morgen bant Elin riset sammen og hang det opp på veggen,- godt synlig. Utpå ettermiddagen satt Elin, Johan og Karin i stua hos Bjørn, da ei vennine av Karin som hette Gudrun kom på besøk. Hun hadde med seg dattera si, Solveig, som Elin og Johan kjente litt fra før.
Gudrun fikk se riset på veggen og sa: "Neimen Elin, har du vært ulydig?"
Elin blei rød som en tomat i ansiktet. Bjørn sa: "Ja, Elin skal få bjørkeris av meg i kveld klokka ni.
" For et sammentreff!", sa Gudrun. "Solveig skal også få bjørkeris i kveld!" Og så var det Solveig's tur til å rødme.
" Mor,- kan vi ikke snakke om noe mer hyggelig",- nesten skreik Solveig.
Gudrun sa: "Nei, jeg syns vi skal væra åpne om våre erfaringer med ris! Jeg har aldri lagt skjul på at jeg fikk mye ris som tenåring. Ikke sant, Karin, - vi har snakka mye om våre erfairinger med ris?"
Da glapp det ut av Johan: "Får du ris ennå du også, slik som tante Karin får av Bjørn?"

Det blei helt stille i rommet. Gudrun var sprutrød i ansiktet, men etter å ha svelgja et par gonger sa hun: "Vel, Johan, egentlig hadde jeg ikke tenkt å væra SÅ åpen, men la gå. Ja, det hender at jeg også får ris av Bjørn, slik som Karin. Det kjenns faktisk frigjørende. En får en straff og har gjort opp for seg."
Så begynte Karin og Gudrun å fortelle om hva dom opplevde når dom skulle ha ris, feks hvordan det var å vente på å få ris og at det var best å væra splitter nakne mens man fikk ris. Elin og Solveig spurte dom om mange detaljer. Og Johan satt musestille i en krok og lytta til og syns det var veldig spennende det kvinnene prata om.

Presis klokka ni sa onkel Bjørn til Elin: "Nå kjære Elin, må du gjøra deg klar til å få bjørkeris. Faktisk er det ei ære for meg å gi deg din første omgang bjørkeris!"
Elin, som nå hadde snakka med Karin og Gudrun, bestemte seg nå å gå offensivt til verks og kledde seg straks splitter naken framfor onkel Bjørn. Han blei litt forfjamsa og sa at hun ikke hadde trengt å ta av seg BHen. Elin svarte at Karin og Gudrun hadde fortalt henne at kjensla av å få ris blei djupere og mer ekte om man var splitter naken. Bjørn blei litt rar i ansiktet og sa: "Jaså, sa dom det..?"...
Elin erklærte så at hun fortjente bjørkeris, og gikk og henta riset som hang på veggen og ga til Bjørn. Elin la seg så over fanget til Bjørn. Han hadde en fantastisk teknikk med bjørkeriset. Først sveipa det forsiktig, nesten som massasje, over den nakne rumpa til Elin. Det var faktisk godt. Så beit riset skikkelig i rumpa til Elin, og hun hylte. Til å begynne med bølga det fram og tilbake mellom nytelse og smerte. Etterhvert svei det grusomt og Elin hulka høgt. Da Elin hadde fått så mye ris som hun skulle ha, måtte hun henge riset tilbake på plass. Der skulle det henge slik at hun kunne bli minna om hva ulydighet kunne føre til. Så måtte Elin stå i skammekroken, splitter naken og med veldig rød rumpe.

Bare noen hundre meter lenger unna låg Solveig over fanget til Gudrun og fikk også smake bjørkeriset. Hun stønna og hylte at hun ikke ville væra sånn snill gullunge. Hun ville væra rampejente, slik som Karin og Gudrun hadde vært. Det var bedre å få ris enn å væra gullunge, erklærte Solveig. Og ris det fikk hun, bjørkeris på blanke messingen. Og etterpå bar det i skammekroken med rød rumpe.


Så gikk det ei vekes tid. Solveig og Elin snakka mye sammen om hvordan det var å få ris, f.eks. hvordan det var å kle av seg or å få ris. Og Solveig lurte veldig på hvordan det var å få ris av en mann. En dag sa dom at dom skulle gå en kveldstur langs elva og prate sammen. Da dom ikke var kommi tilbake ved midnatt begynte Johan, Bjørn , Karin og Gudrun å leite etter dom langs elva. De voksne var enstelige, og Johan var veldig nervøs og lei seg. Han var redd for at Elin hadde ramla i fossen og drukna. Først bortimot klokka to viste det seg at dom dom hadde ombestemt seg. Dom hadde ikke gått langs elva, men sitti på rommet til Solveig å skravla! Alle som hadde gått og leita leangs elva blei naturlig nok rasende på Elin og Solveig som vært på rommet til Solveig hele tida! Gudrun og Bjørn sa at nå ville dom sova, og at dette måtte vi snakke om i morra!

Da Elin vokna og sto opp var ikke Bjørn inne, men hun traff Johan ute. Hun kasta seg om halsen hans, klynga seg til han og ba han tynt om tilgivelse for det vanvittig dumme hun hadde gjort. Johan sa stille:
"Jeg var redd du hadde drukna i elva."
Så sa Elin: "Jeg regner med at jeg skal ha bjørkeris etter dette. Jeg kjenner på en måte at jeg fortjener det og gjerne vil ha det for å gjøre bot for toskeskapen min. Jeg regner med at Solveig også vil få bjørkeris, men det er jo ikke mi sak. Jeg går for å plukke bjørkeris til egen bak."


Det blei bestemt at Elin og Solveig skulle få bjørkeris kvelden etter hos Bjørn. Det blei også bestemt at Karin, Gudrun og Johan, som alle hadde vært med å leite etter Elin og Solveig, også skulle være tilstede. Dette var ment som en passende tilleggsstraff. Gudrun syns også at det var på tide at Solveig fikk ris av en mann, så begge to skulle få ris av Bjørn. Da alle var på plass kvelden etter sa Bjørn:
"Vel, jenter, dere veit hvorfor dere skal ha ris."
Elin og Solveig nikka spakt. Bjørn sa: "OK,- kle av dere,- alt!"
Elin og Solveig var sprutrøde i ansiktet da de begynte å kle av seg, sakte plagg for plagg. Så sto dom splitter nakne foran Bjørn og såg i golvet. "OK, Elin, gå og hent riset!"
Elin gikk splitter naken over golvet og henta bjørkeriset. Så sa hun: "Jeg veit jeg har vært veldig dum. Jeg fortjener en skikkelig omgang bjørkeris! Gi meg så mye ris som jeg fortjener!"
Så la hun seg over Bjørns fang. Bjørn starta forsiktig som vanlig, så økte han tempo og styrke. Elin snøfta : "Ja, jeg fortjener ris! Jaaaa...jeg får bjørkeris på blanke messingen ...jaaa ... auuuu ..."
Etterhvert svei det så hardt at Elin's snøft gikk over i hulking. Til slutt låg hun som et slakt og hiksta. Johan syntes veldig synd på Elin,- men på samme tid var det vanvittig spennende,- og snurrebassen sto som en pinne inne i buksa.

Så var det Solveigs tur. Hun måtte også gå splitter naken over golvet for å hente riset sitt. For henne var det naturligvis forferdelig flaut at ikke bare Bjørn,- men også Johan såg henne splitter naken. Hun la seg over Bjørns fang. Så fikk Solveig ris av onkel Bjørn. Han begynte igjen forsiktig. Etterhvert begynte Solveig å snøfte: "Ja, jeg er ei rampejente som får ris, bjørkeris på blanke messingen!...Auuuu, åååå, jeg får ris.... rampejenter får ris! Au....Jeg får ris på blanke messingen av en mann!" Alt dette rakk hun å si før hun begynte å hulke....Så måtte jentene stå splitter nakne i skammekroken en del minutter;- med veldig røde rumper

Noen dager seinere kom Solveig, Elin og Johan inn i stua til onkel Bjørn, og der var det ei rar stemning. Der satt Bjørn, Karin, og Gudrun. Karin sa: "Hei, Johan, -det er ei toskekte dum tante du har og hu vennina mi Gudrun er like toskete. Vi hartjuvlånt bilen til Bjørn og har bulka den. Og vi som skulle bruke bilen for å reise til båtplassen. Vi skulle jo på båttur i dag,- og nå blir det ikke noe av den. Så nå skal vi to halvgamle jentene begge få ris av Bjørn,- bjørkeris på blanke messingen som to rampejenter i 13-14 årsalderen."
" Eller i 16-17 årsalderen" sa Gudrun, og kikka bort på Solveig. Bjørn sa: "Ja, de to halvgamle jentene har gått friskt ut og fortalt ungdommene hvor viktig det er med ris, dessuten er det andre gangen de har tjuvlånt bilen min, så nå har jeg bestemt at Karin og Gudrun skal få bjørkeris på blanke messingen. Og som tilleggsstraff skal de få ris mens Johan, Elin og Solveig ser på. Så i morra kveld klokka ni møtes vi alle her!"

Gudrun sa: "Jeg viil ikke ha ris mens den jyplingen Johan ser på!" Bjørn sa strengt: "Gudrun, vi har en avtale om at når du skal ha ris av meg er det jeg som bestemmer! Det blir slik jeg har sagt! Karin og Gudrun skal nå ut for å plukke bjørkekvister. Dere veit sjøl hvordan dere skal gjøre i stand riset." Gudrun sank sammen og forsto at det ville bli som Bjørn sa. Johan satt med rare tanker i huet sitt og stiv snurrebass i buksa si.

Som kom kvelden. To voksne kvinner sto skamfulle på golvet og skulle få ris på blanke messingen.. Onkel Bjørn hadde satt seg på en stol midt på golvet, og to bjørkeris hang klare på veggen. Så sa Bjørn med skarp stemme: "Karin,- du kan kle av deg,- alt!" Karin kledde lydig av seg. Johan huska at tante Karin hadde en flott kropp. men den var enda flottere og mer sexy enn han huska, med flotte bryst, runde hofter og en flott svart hårkrans på kjønnet. "Legg kleda dine på stolen der borte og hent så riset ditt og stell deg foran meg!" Det var fantastisk for Johan å se Karin gå splitter naken fram og tilbake på golvet.

Så sa Bjørn skarpt igjen: OK, Gudrun, kle av deg du også! Gudrun blei rød som en tomat i ansiktet og skulte bort på Johan. Hun prøvde å dekke kjønnet sitt med den ene handa mens hun gikk for å legge kleda på sin stol, men Bjørn sa skarpt: "Gå pent med henda langs sida!" Hun gjorde som Bjørn sa, og alle kunne se den flotte hårkransen på kjønnet hennes. Gudrun var litt mer lubben enn Karin, og det gjorde henne kanskje enda litt mer sexy når brysta og rumpa duva att og fram, og opp og ned, mens hun gikk for å hente riset.

Så sa Bjørn: "Karin! Har du noe å si før du får ris?" Karin sa: "Bjørn, jeg angrer fryktelig på det med bilen. Jeg har virkelig fortjent å få ris!" Så la hun seg over fanget til Bjørn slik at rumpa kom veldig høgt, med beina nedi golvet på den ene sida og armane i golvet på den andre sida. De flotte brysta hennes hang godt synlig og pekte mot golvet. Så fikk tante Karin bjørkeris av onkel Bjørn. Johan visste at hun hadde fått det mange gonger før. Som før sagt hadde Bjørn en flott teknikk med riset. Til og begynne med bare vippa han riset fram og tilbake ved å vri på handleddet. Etterhvert kom noen skikkelige rapp, og Karin hylte: "Auu Ååå,- ja , jeg har fortjent ris! Jeg får bjørkeris på blanke messingen! å jaaa... au... ja få ris...." Så tok Bjørn litt pause, strøyk henne over rumpa, og så starta han forfra igjen. Etterhvert hylte Karin på samme måte igjen: "....ja...få ris....
ris på blanke messingen... jaaaa! ... "
Til slutt stoppa Bjørn og hun låg som et slakt å pusta tungt. Så fikk hun lov til å reise seg opp. Hun ga Bjørn en klem og sa: Takk, jeg fikk som forjent! Nå har jeg det vondt i rumpa men godt i sjela! Så var det Gudrun's tur til å smake bjørkeriset. Hun la seg over Bjørns fang, og etterhvert oppførte hun seg ganske likt Karin,- og hylte at hun hadde fortjent ris. Så måtte Karin og Gudrun gå i skammekroken, og der måtte de stå splitter nakne med veldig røde rumper.

Etter denne kvelden gikk Johan rundt med stiv snurrebass nesten hele tida. Da var det ikke til å unngå at det flere dager og netter på rad kom sædflekker i sengetøyet. Tante Karin var ikke så glad i ekstra klesvask, og dette sa hun til Johan flere ganger uten at det hjalp noe særlig . Noen dager seinere hang det et bjørkeris på veggen hos tante Karin. Johan blei litt nervøs og spurte Karin hvem som skulle ha ris nå?
"Johan, det er meg som skal ha ris i kveld."
"Å?- skal du over til Bjørn eller kommer han hit?"
" Nei, Johan, dette er mellom oss og det er du som skal gi meg ris!"
" HÆ?- sa Johan,- hvorfor det?"
" Jo, Jeg har følt meg så hyklersk de siste dagene. Det hender jo ofte at jeg koser med kjønnet mitt etter jeg har lagt meg, og da er det urettferdig at jeg har kritisert deg for å ha leika med snurrebassen din. For å rette opp dette skal du gi meg ris. Du er fornuftig og snart voksen nå, Johan. Jeg syns det er rett at du gir meg ris. Kan vi si klokka ti før vi legger oss?"
Johan var sjokkert men sa ja.

Presis klokka ti satte Johan seg på en stol og Karin stilte seg foran han og sa:
"Johan, jeg har vært veldig dum. Det er helt normalt at både kvinner og menn koser med kjønnet sitt. Jeg fortjener
en skikkelig omgang bjørkeris!"
Så kledde Karin av seg, sakte, plagg for plagg til hun sto splitter naken foran Johan. Så gikk Karin og henta bjørkeriset som hang på veggen. For Johan var det fantastisk å se hvordan brysta og rumpa bevega seg mens hun gikk. Så kom hun bort til Johan, ga han bjørkeriset og gjentok at hun virkelig fortjente ris: Så la hun seg over fanget til Johan. Johan tok oppgava alvorlig. Han ga Karin bjørkeris slik hanhadde sett at Bjørn gjorde. Etterhvert kom det lyder fra Karin: "Ja, jeg har fortjent ris.... jeg får ris...åååååå... ja, Johan jeg trenger
mye ris.....ååå ...."

Johan glømte aldri denne sommaren.

NyareÄldre