Utbytesstudent i Korea 1


Jag är född i Sverige. Min pappa arbetade som platschef på ett företag i Korea när jag var fyra år. Vi bodde där hela familjen pappa, mamma lillebror och jag. Efter ett år dog min mamma och pappa skaffade en koreansk barnflicka som tog hand om oss barn. Kärlek uppstod och barnflickan blev min styvmamma. Jag betraktar henne som min mamma och i fortsättningen kallar jag henne mamma.

Eftersom min pappa talar och skriver koreanska så blev detta språk familjens, och jag lärde mig koreanska. När vi sedan flyttade tillbaka till Sverige fortsatte jag att tala koreanska med min mamma.

Jag var en mycket skötsam flicka. Idrott och studier upptog nästan hela min tid. Pojkar var det inte mycket tid till. Några gånger var det fest och lite hångel och öl blev det väl men inte mer trots att pojkarna var mycket intresserade. Mitt utseende var det inget fel på trots att jag var väldigt stor för min ålder. Håret var blont och långt, kroppen 180 cm lång och 73 kilo tung. Kilona var fördelade på ett bra sätt med ordentlig byst och rund stjärt. Idrotten borgade för att inget fett fanns.

Mina föräldrar var kärleksfulla och snälla så min barndom var helt idealisk. Pappa och mamma tillät mig stor frihet som förvaltades väl.

Mamma berättade för mig om sin barndom i Korea. Det var mycket annorlunda där på den tiden med sträng disciplin och många regler. Mamma fick smisk på stjärten både hemma och i skolan.

För mig var detta helt otänkbart men mamma förklarade att orsaken var att hennes föräldrar älskade henne mycket och trodde att det skulle vara nyttigt att hon lärde sig veta hut. För att lära mig mera läste jag mycket om skolor och uppfostran i Korea. Mina drömmar kretsade mycket kring hur det skulle vara att växa upp i Asien.
När jag var 16 år och gick första året på naturvetenskapliga linjen började mina kamrater att prata om utlandsstudier. De flesta ville resa till USA. För mig var det naturligt att pröva på livet som asiatisk flicka.

Det visade sig svårt att få plats som utbytesstudent i Korea. Efter mycket tjat på pappa så kontaktade han en före detta kollega i Korea som bodde i Busan. Jag hade träffat dem tidigare och hade ett svagt minne av två små tjejer som jag lekte med. De heter Jin och Min.
Familjen Kim svarade att jag gärna fick bo hos dem ett år och studera. Det skulle vara kul för deras döttrar som var 18 och 16 år gamla att få en ny kompis. Herr Kim ordnade också att jag fick gå i samma skola som deras döttrar.

Jag var eld och lågor för att åka utomlands ett år och bo hos mina forna vänner i Busan. Under tiden hann jag fylla 17 år. Mr Kim skickade en massa papper som skulle fyllas i. Det var en hälsodeklaration (som en läkare skulle fylla i), ett papper till skolan och ett med krav från familjen Kim. Mamma och Pappa läste dokumenten och hade ett allvarligt samtal med mig och frågade om jag var medveten om att regler och disciplin var mycket stränga. Jag visste att aga var tillåten både i skola och hemma och tyckte det skulle vara intressant att prova på hur det var att vara asiatisk flicka så jag stod på mig.

Jag fick fjärilar i magen när pappa och mamma skrev på dokumenten. Första gången jag funderade på om det var klokt att resa var när jag satt och väntade på min läkarundersökning. Mamma hade lämnat över hälsodeklarationen till en läkare som hon kände. Syster kom ut och frågade efter mitt namn och jag blev insläppt i ett rum som luktade sjukhus. Läkaren var en vänlig man i medelåldern som var mycket intresserad av min resa. Han frågade om allehanda barnsjukdomar. Mot slutet frågade han om jag var sexuellt aktiv. Jag förstod inte riktigt vad han menade och han förklarade. Jag svarade att jag aldrig haft samlag.

Efter nästan en halvtimme var frågorna färdiga och han kallade på syster som tog in mig i ett undersökningsrum och sade åt mig att ta av kläderna. Ja doktorn sade att det är en noggrann undersökning och alla kläderna måste av. Jag blev mätt och vägd och fick sedan sätta mig på britsen medan syster kallade på läkaren som kom in och började undersöka mig. Han lyssnade på hjärtat, lungorna och klämde på brösten och sa att det såg bra ut. Sedan fick jag flytta över till en gynekologstol med stöd för benen. Jag kände mig inte särskilt bekväm när läkaren började undersöka min snippa och särade på blygdläpparna och stoppade in fingret i slidan. Det var också pirrande och jag fick fjärilar i magen och började bli upphetsad. Efter att doktorn känt med fingret i stjärten fick jag klä på mig och betala. Tiden flög fram och snart var tiden inne att ta farväl av familjen och ge sig av till Busan.

Flygningen gick bra och det var inga problem med tullen så snart stod jag på utsidan och hälsades hjärtligt av familjen Kim. Både Jin och Min var med min värdpappa Ho. Min var 16 år liten och tunn. Jin var 18 år och lite större, lite kraftig, småfet skulle man kunna säga. De berättade att min värdmamma var hemma och förberedde en fest.

Familjen hade bjudit in ett tiotal tjejer i min ålder. Vi hade väldigt trevligt och alla ville veta hur det var i Sverige. Alla flickorna hade skoluniform på sig och jag hade jeans och därför frågade de om skoluniformer i Sverige och jag berättade att det var ovanligt i Sverige.

Efter en stund blev jag kissnödig och frågade efter toaletten. Min värdmamma bad då Jin att visa mig toaletten och visa mig hur den användes. Jag blev lite förvånad att hon skulle visa mig hur man använde en toalett. När jag kom in på toaletten såg jag att det var ett hål i golvet med en hink bredvid. Jin visade mig hur jag skulle ta av jeans och underbyxor och hänga upp dem på en krok för att sedan sätta fötterna på de utmärkta ställena och huka mig ner, Jin berättade hur jag skulle huka ännu mera för att få kisset på rätt ställe. När jag kissat färdigt visade Jin en liten dusch som fanns bredvid och hur jag skulle spruta vatten på snippan och sedan torka med papper. Därefter reste jag mig och hällde vatten i toaletten. Nästa steg var att ta på byxorna igen och tvätta händerna.

Nästa sak som inträffade var att bjudningen slutade klockan 2100 och min värdmamma berättade att vi skulle ligga klockan 2200. När gästerna gått fick vi säga godnatt klockan 2130 och gå och lägga oss och släcka ljuset före 2200.

Mitt rum var fint och alla i familjen var snälla och vänliga så jag började trivas riktigt bra. Någon dag senare sa min värdmamma att vi skulle åka till stan för att köpa kläder för jag kunde inte komma i jeans till skolan utan måste ha en mera traditionell koreansk utstyrsel. Min värdmamma sa att jag skulle kalla mina värdföräldrar, mamma och pappa, så fortsättningsvis gör jag så i denna berättelse.

När vi kom in i affären började min mamma leta efter kläder tillsammans med en expedit utan att fråga mig vad jag ville ha. Det kändes väldigt konstigt och jag protesterade men mamma förklarade att jag måste ha speciella kläder för att gå till skolan och expediten höll med. Mamma sa att vi först skulle prova Bh och trosor. Expediten valde ut några och mamma och jag skulle gå in i en provhytt när jag tyckte att det kunde jag klara själv. Då blev mamma väldigt arg och tog mig hårt i armen och sade att jag genast skulle lyda. Jag blev helt överraskad men kom ihåg att aga är tillåten i Korea och lät mamma följa med in. Jag tog av blus och Bh för att prova. De första exemplaren satt hårt och expediten kom in i båset och kände hur de satt och konstaterade att jag måste ha C-kupa. Så småningom hittades rätt storlek. Mamma kontrollerade noga att den satt bra och kände ordentligt på båda brösten, lite för närgånget tyckte jag men sa inget. Sedan var det trosornas tur. Först fick jag prova utanpå mina egna och både mamma och expediten kände i troslinningen vid benen både bak och fram att de satt bra. Sedan köpte mamma ett par som jag skulle prova. Då tyckte jag det var obehagligt och vägrade ta av mina trosor. Mamma blev mycket irriterad sa åt mig att sluta konstra. Jag vågade inget annat än att ta av trosorna och sätta på de nya som sedan mamma och expediten kollade att troslinningen satt rätt genom att dra med fingrarna runt kanten. När trosor och Bh var klart övergick vi till blus och kjol. Jag fick en vit rätt genomskinlig blus och en stor veckad kjol. Jag protesterade men blev tillsagd att hålla tyst och accepterade till slut en ful kjol och svarta låga skor och vita små sockor. Efter att ha köpt en jacka också var vi färdiga och mamma betalade och expediten lade mina gamla kläder i en påse.

När vi åt middag berättade mamma hur jag varit olydig i affären och blivit tillrättavisad för pappa och mina systrar. Det var fruktansvärt skämmigt.

Det var svårt att vänja sig vid de fula kläderna. Jag såg ut som en förvuxen baby. Trots att jag inte var fet såg jag tjock och otymplig ut med min stora veckade kjol och stora jacka. Mamma och jag åkte upp till skolan för att diskutera vilken klass jag skulle gå i. Hon sa åt mig att gå efter henne och hålla tyst och hälsa artigt på alla och se ner i marken.

Vi träffade rektorn som var en sträng dam i dräkt. Hon bestämde att jag skulle gå i en klass med flickor i min egen ålder. Jag fick uppföranderegler som jag skulle kunna när jag började skolan och skisser och bilder på min nya uniform. Hon hälsade mig välkommen och sa att vi säkert skulle trivas.

Koreanskan började gå riktigt bra och familjen gjorde utflykter med oss flickor för att visa staden och vi gick på restaurang och åt god mat. Det var väldigt kul men det framkom med all tydlighet att uppförandekoden skilde sig från Sveriges. Vi flickor förväntades att alltid lyda omedelbart. Vi skulle stå upp när någon kom in i rummet hälsa artigt och inte säga emot men svara högt och tydligt på alla frågor.

Reglerna från skolan lästes in och mamma sa att hon skulle förhöra mig på dem. De var stränga och gick ut på att uniformen skulle bäras alltid och vara perfekt på alla sätt. I klassrummet skulle vi sitta helt tysta och med rak hållning och händerna på bänken. Lärarna hade rätt att utdela en mängd bestraffningar som skamvrå, kvarsittning, skriva rader och smisk på stjärten. Mamma förklarade att jag måste berätta allt som hände i skolan och blev jag bestraffad i skolan blev jag det hemma också.

En kväll när vi satt och pratade sa mina föräldrar att de tyckte mycket om mig och betraktade mig som sin dotter. De sade att de förstod att det var svårt för mig att acceptera den stränga disciplinen i Busan eftersom de visste att det inte var så i Sverige. De var övertygade att det var bra för ungdomar att ha fasta regler och sträng disciplin. Jag sade att jag tyckte mycket om dem och respekterade dem och var tacksam för att bli behandlad som en dotter i familjen. Mitt val att studera i Korea var delvis för jag tyckte det var intressant att prova på hur det var att vara flicka i Asien. Jag sade också att jag var medveten om att de hade rätt att disciplinera mig om jag bröt mot deras regler.

På kvällen när jag sagt god natt och krupit ner i sängen och släkt ljuset funderade jag på min tillvaro och fantiserade om att jag fick smäll på stjärten av pappa. Jag kände ett sug i magen och blev upphetsad. Det kändes både skrämmande och spännande att vara helt utelämnad till nästan helt främmande människor och tvungen att lyda in i minsta detalj.

Min mamma och jag åkte iväg till sömmerskan för att ta mått för min uniform. Jag fick genast ta av mig i trosor och Bh. Hon kommenterade att jag var stor och hade stor byst. Hon kände överallt på kroppen när hon måttade och jag var inte komfortabel men vågade inte säga något.

Efter flera provningar var mina uniformer färdiga och passade. Min första skoldag gick bra. Det var svårt att vänja sig vid att vara helt tyst och att stå upp innan man svarade men det gick. Familjelivet fortsatte på ett bra sätt och min familj gjorde mycket för att jag skulle trivas. Mina systrar var snälla och hjälpsamma. Vi delade på dusch och toalett men efter ett tag vande jag mig och det gick bra. Skoluniformen bestod av veckad kjol, blus, jacka, svarta lågskor, små vita sockor, slips och en namnbricka med namn, klass och skola. Vi fick aldrig gå ut utan våra uniformer. Detta att alltid vara fult klädd och se ut som en förvuxen baby med namnbricka tyckte jag var det svåraste på hela resan.

Några dagar före det att skolan började sade mamma att jag måste klippa håret. Jag blev ledsen för jag hade alltid haft långt hår och jag tyckte om att ha det utslaget eller som flätor. Det var policy i skolan att flickorna skulle vara kortklippta. Håret måste sluta två cm över kragen. Det var som vanligt bara att lyda. Vi åkte till frisörskan som var en ung tjej. Jag fick sätta mig i stolen och frisörskan kände lite på mitt hår sedan började hon och mamma att diskutera hur mitt hår skulle klippas utan att tala med mig. När frisörskan skulle börja klippa av mig håret protesterade jag och mamma blev arg och sade att jag snart förtjänat ordentligt med smäll. Detta tyckte frisörskan också och föreslog mamma att hon kunde gå in i rummet bakom och smiska mig. Hon hade en bra hårborste som passade bra att tukta olydiga flickrumpor med och den fick mamma gärna låna. När jag lovade att vara snäll och lyda lät mamma det bero. Jag blev klippt och fick se resultatet efteråt och blev väldigt ledsen. Jag var kortklippt med lugg. Det ända positiva var att jag fick mitt avklippta hår i en påse som minne.

Mamma hjälpte mig med läxorna och förhörde mig så att jag kunde. Det kändes konstigt att vara helt utlämnad till en främmande familj, jag var tvungen att fråga mamma om allt och jag börjad mer och mer förstå att min vilja satt i skogen som min mamma sa ibland. Det kändes konstigt att min lilla mamma som var huvudet kortare än jag skulle kunna disciplinera mig. När jag gått i skolan 14 dagar var det mycket att göra med läxor och träning. En morgon hade jag slarvat med städningen på rummet innan jag gick på morgonen. Mamma kom in i mitt rum och var mycket arg över mitt slarv och sa att detta inte tolererades, tog mig hårt i örat och höll förhör med mig där jag lovade att aldrig upprepa. Mamma tog mig hårt i armen och började smälla mig på rumpan med handen. Det gjorde rätt ont och var mycket skämmigt. Därefter fick jag stå med näsan mot väggen och händerna på huvudet i 30 minuter. Vid middagen fick jag ställa mig upp och berätta för hela familjen att mamma gett mig smäll på stjärten. Sedan fick jag gå och lägga mig direkt efter maten.

Nästa dag sa min syster att jag haft tur som endast fått smäll med handen utanpå kläderna. Om hon hade slarvat på det där sättet hade hon fått ta av trosorna och hämta sin smällare och sedan fått stryk på bara stjärten. Hon visade mig att hon i sitt skåp hade en liten piska som bestod av ett träskaft och läderremmar som var fästade vid detta. Hon visade mig hur hon fick stå på alla fyra med stjärten upp och särade ben. Hon berättade att all bestraffning med piskan skedde på bara ändan.

Efter tillrättavisningen av mamma skötte jag mig och lärde mig mer och mer att förstå det koreanska sättet att tänka. Jag började tycka att det ibland var befogat att disciplinera ungdomar som inte följde reglerna. Själv hade jag den uppfattningen att det var bra för mitt fokus på studierna att skolan ställde stränga krav. Livet i familjen blev bättre och bättre speciellt gillade jag pappa som hjälpte mig mycket och gav mig mycket beröm. Helst ville jag att han kom in på mitt rum och hjälpte mig med läxorna och berättade spännande saker om livet i Busan.

Uniformen var ett ständigt bekymmer för vi flickor blev ofta illa behandlade när vi hade den på. Genom att vi hade namnbricka med klass och skola kunde vem som helst ringa och klaga och vi riskerade tillrättavisning. Vi var tvungna att alltid hälsa ordentligt genom att buga djupt i höftleden Likaså skulle vi svara på alla frågor som folk ställde till oss. Många frågor var närgångna och näsvisa. En gång var en av mammas väninnor hemma hos oss och jag serverade te. Plötsligt sa damen: ” Får så stora flickor smäll på stjärten?” Jag blev mycket generad och röd om öronen och låtsades inte höra. Hörde du inte frågade mamma? Ställ dig nu framför fru Lee! Stå rakt och titta in hennes ögon och svara på frågan! Ja jag har fått smisk på rumpan. Har du fått på bara rumpan? Nej! Om du inte sköter dig bättre kommer det snart att hända sa mamma.

I skolan gick det väldigt bra och jag blev säkrare och säkrare. I fysik hade vi en liten tyst lärarinna som vi inte hade så stor respekt för. Min bänkgranne och jag satt och viskade och fnissade. Lärarinnan sade åt oss och vi tystnade en stund. Efter ett tag trodde vi inte att hon hörde och viskade igen. Då fick vi resa oss upp och lova att vara tysta. I slutet på lektionen började vi viska igen. Nu blev vår lärarinna fruktansvärt arg och sa att hon skulle disciplinera oss och att vi fick komma fram till tavlan och stå med händerna mot denna och puta ut lite med rumpan. Hon tog en rotting och gav min kamrat tre hårda rapp över stjärten. Nu kommer jag att få smäll tänkte jag. Längre ut med ändan sade hon och när jag putade lite till fick jag ett fruktansvärt rapp över båda skinkorna, det sved som eld. I rask takt fick jag två rapp till och det kändes som eld i rumpan. Efter detta fick vi gå och ställa oss vid våra platser och lektionen fortsatte. Efter lektionen fick vi var sitt förseglade brev som skulle lämnas till målsman och skrivas under och lämnas tillbaks nästa dag.

När jag kom hem från skolan lämnade jag brevet till mamma som öppnade och läste och blev väldigt uppbragd. Jag fick omedelbart gå upp på mitt rum och efter en kort stund kom mamma. Hon tog mig hårt i örat och sa att jag skulle se henne i ögonen. Jag blev tvungen att erkänna att jag stört lektionen. Mamma sade att ett sådant beteende inte kunde passera utan ett passande straff. När jag tänkt igenom det hela höll jag med mamma att jag förtjänade ett ordentligt straff. Nu skall du få smaka smällaren. Ta av dina trosor och lägg dem på sängen. Jag gjorde omedelbart som jag blev tillsagd och tog händerna under kjolen och tog tag i trosorna och drog ner dem och lade dem på sängen. Nu får du gå in till Jin och fråga om du får låna hennes smällare. Jag gick in till Jin och sade att mamma tänkte ge mig smisk på stjärten och undrade om jag fick låna hennes smällare. Oj, oj sade hon och hämtade smällaren. När jag kom tillbaka till mitt rum hade min mamma gått ut och jag blev förvånad. Efter en kort stund kom hon tillbaka och hade en kamera med sig.

Jag blev nu uppmanad att ställa mig på alla fyra med stjärten i vädret och särade ben. När jag gjort detta kom mamma fram och lyfte upp kjolen och lade den fram över huvudet på mig så att rumpan blev bar. Nu fotograferade hon min ända och sade att rottingrappen syntes tydligt. Sedan fick jag första slaget rätt över köttigaste delen på skinkorna det sved ordentligt sedan smällde hon hela stjärten och även på insidan av låren. Jag fick rejält med stryk på skinkorna och låren men inga slag mellan benen.

När agan var klar fotograferade mamma mig igen och sedan skulle jag stå i strykställning i 15 minuter. Därefter kom mamma in och gav mig en klatsch på stjärten och sa att jag skulle gå och lämna tillbaka smällaren och tacka för lånet. När jag kom tillbaka till rummet fick jag stå i skamvrån med bar stjärt i en hel timme.

Jag fick inte tillbaka mina trosor till middagen utan fick stå utan trosor och äta. Jag fick också berätta för pappa vad jag gjort och vilket straff jag fått. Pappa frågade om jag tyckte det var ett rättvist straff. Svaret blev att jag tyckte jag förtjänat smäll för att jag stört lektionen vid flera tillfällen. Mamma sade att hon tyckte att Jins smällare var för liten till min stora stjärt och att jag behövde en egen. Pappa lovade att ta med mig till stan under helgen och prova ut en som passade min rumpa. Sedan fick jag gå och lägga mig. Jag skämdes men tryckte att jag förtjänat mitt straff och att jag skulle sköta mig i framtiden. Jag tyckte det skulle bli spännande att åka till stan med pappa under helgen och hoppades att han inte skulle vara för sträng mot mig.

NyareÄldre