Överraskningarnas kväll

Jag och min fru Stina var bjudna hem hos Kjell och Sylvia, tillsammans med ett annat par, Roger och Eva. Vi satt i deras middagsrum och åt en liten kvällsbit när Sylvia råkade säga något uppkäftigt åt sin man. Kjell såg strängt på Sylvia och sade: jag ser att det behövs en tillrättavisning här. Hämta riset!
Sylvia rodnade och försökte stamma fram: men snälla du, kan du inte vänta med bestraffningen tills våra gäster har gått hem. Det är för genant. Var tyst och gör som jag säger, var Kjells svar och då steg hon upp och började klä av sig. Kjell förklarade för oss andra att befallningen att hämta riset innebar att hon måste hämta den naken. När hon avklätt sig, försvann Sylvia in i köket och kom strax tillbaka med ett björkris. Det var gjort av ett antal halvmeterlånga tunna björkkvistar som hade avlövats och bundits samman till ett knippe. Detta överlåt hon nu åt sin man med en djup nigning.

Gå och lägg upp dig på det vanliga stället, befallde Kjell nu och då gick Sylvia och lade sig över ena ärmen av soffan. Sära på benen, befallde han sen. Sylvia gjorde som hon blev tillsagd.

Sen började hon snyfta sakta och smågråta, uppenbart av skammen att ligga så där utblottad med alla privata könsdelar fullt synliga för oss andra. Kjell lät henne ligga där och vänta en stund innan han började agan.

Han började först med lätta rapp och ökade sedan gradvis styrkan i slagen. Då började Sylvia yla och storgråta ända fram till slutet. Ingen räknade rappen men de måste ha varit långt över femtio. Kjell lade bort riset och sa: eftersom du inte lydde genast utan protesterade, skall du nu få en omgång med ridspöet. Nej, nej, försökte hon säga, inte det, jag klarar inte av det. Svedan är så hemsk redan. Utan att bry sig om detta, gick Kjell in i sovrummet och kom tillbaka med ett längt och smalt svart ridspö. Med detta randade han hennes redan eldröda rumpa med ett tiotal röda ränder. Sedan fick hon stiga upp och ställa sig stående med ansiktet mot väggen och händerna hopknutna på huvudet.

Är det nån annan av damerna som är i behov av en god risbastu, frågade sen Kjell. Då steg Rogers fru Eva upp och började klä av sig. Hon sa att hon ofta har behövt en risbastu men hennes man är alltför snäll för att ge henne vad hon behöver. Hon lade sig i samma position som Sylvia hade varit i en stund tidigare och Kjell tog åter tag i riset som sen började dansa på Evas bara stjärt. O, härligt vad det svider, sade hon. Så många gånger jag försökt reta upp min man med att gå omkring klädd i endast små trosor och göra små uppretande anmärkningar. Om du, Roger, endast nån gång hade förstått att ge mig vad jag behöver. Då steg Roger upp och sade: jaså, är det stryk som du behöver. Det skall du härefter få. Ge mig riset, Kjell, sa han sedan och fick det. Sedan blev det en hård risbastu för Eva. När denna var slut fick hon befallning att ställa sig bredvid Sylvia i samma ställning.

Inte två utan den tredje, va, sa Kjell sedan. Då fick till slut även Stina klä av sig och lägga upp sig för en grundlig risbastu och efteråt ställa sig bredvid dom andra två kvinnorna.

Det var väl en överraskningarnas kväll som slutade med att ha tre välsmiskade kvinnor stående mot väggen med händerna på huvudena medan vi män skålade.

NyareÄldre