När Karin var näsvis


Jag heter Olle och är född på fyrtiotalet. Jag har två systrar: Karin, som är två år äldre och Ulla, som är fyra år yngre. Vi var en typisk femtiotalsfamilj - mamma skötte hus och hem, pappa försörjde familjen.
Båda våra föräldrar var rejäla och barnkära människor. Men mamma kunde också vara sträng och bestämd. Stjärtaga var ett självklart uppfostringsmedel. Det fick vi alla tre.

Sommaren 1958 bodde vi som vanligt i en liten sommarstuga. Jag var tio år då, min storasyster Karin tolv.

Karin hade börjat bli ganska uppstudsig mot mamma. En dag, då hon var utanför stugan och mamma öppnade fönstret för att be henne om något ärende, svarade hon bara näsvist.

Då fick mamma nog. Hon sa till Karin att komma in i stugan på en gång, så skulle det bli smäll i stjärten. Karin vågade inte annat än lyda. Hon kom in, klädd i ett sollinne och ett par gula shorts, och ställde sig framför mamma. Mamma hade satt sig på en stol i stugans lilla kök.

Jag smög fram och ställde mig bakom mamma. Vår lillasyster Ulla, som måste ha varit sex år, kom också inspringande för att få vara med. Mamma sa till Karin att dra ner shortsen och underbyxorna. Karin protesterade förtvivlat och bad att vi syskon skulle skickas ut på gården.

Men det var alldeles förgäves och det visste nog Karin. Mamma tyckte alltid att det var bra om syskonen var med när någon av oss fick smäll. Det gjorde straffet mer kännbart för den som varit stygg och syskonen fick en nyttig påminnelse om vad som hände med den som inte skötte sig.

Karin insåg att hon vädjade förgäves. Snyftande och röd i ansiktet knäppte hon upp knappen till sina solgula shorts och lät dem falla ner till fötterna.

"Och så underbyxorna!" sa mamma. Nu började Karin gråta, men hon vågade inte annat än lyda. Hon satte in tummarna innanför resåren på sina vita sommarunderbyxor och drog ner dem till knävecken.

Så stod Karin framför mamma, naken från naveln till knävecken. Hon hade inte fått något hår än mellan benen, springan där hon kissade såg ut som på en liten flicka.

Mamma frågade Karin om hon visste varför hon måste få smäll.

"Jaa", grinade Karin olyckligt, "Jag har varit näsvis och uppstudsig mot mamma. Och i går var jag olydig."

Jag måste erkänna att jag njöt av situationen. Karin kunde ibland vara ganska nedlåtande mot mig och verkligen låta mig känna att hon var stor och förståndig och jag bara en dum lillebror. Nu var hon inte så stursk längre. Mamma gjorde sig ingen brådska, men efter en liten stund fick Karin lägga upp sig över mammas knä. Det skulle tydligen bli riktigt småbarnssmisk.

Jag flyttade mig diskret och ställde mig strax bakom Karins nakna stjärt. Mamma fortsatte att gräla på henne en stund medan Karin tittade ner på trasmattan på köksgolvet och mamma liksom pratade med Karins stjärt.

Så började själva smället. Mamma smällde bara med flata handen, men hon var ung och stark och det blev röda blaffor på Karins skinkor. Karin grät alltmer högljutt och efter en liten stund hade hon svårt att ligga stilla. Hon försökte vrida sig för att komma undan, men mamma höll henne i ett lugnt och fast grepp. Ibland tryckte Karin sig hårt mot mamma, så att stjärtskåran blev som ett smalt streck, ibland satte hon upp ändan i vädret och liksom simmade med benen, så att hennes stjärt blev alldeles öppen. Efter en liten stund låg shortsen på golvet och underbyxorna hängde nere vid ena foten. Mamma smällde oss alltid bara på stjärten, aldrig på benen. Men hon smällde extra mycket liksom på undersidan av skinkorna, nära sittvecken. Det skulle göra ont att sitta efteråt, det var meningen.

Efteråt var Karin tvungen att niga fint för mamma, alldeles nakenstjärtad, och säga förlåt innan hon fick ta på sig shorts och underbyxor igen.

Dagen därpå låg Karin och jag bredvid varandra på en filt och läste serietidningar. Då kunde jag inte låta bli att säga det till henne:

"I går när du fick smäll såg jag hålet där du bajsar!"

Men Karin hade återtagit sin roll som storasyster. Hon blev inte arg, svarade bara lugnt och värdigt:

"Än sen då? Jag har sett ditt stjärthål också, hundra gånger!"

Jag kröp nära min storasyster och kände hur hon luktade gräs och sommar. Jag älskade henne.

I somras träffades vi på nytt och firade midsommar tillsammans med våra familjer. På natten när vi satt och pratade över varsitt glas vin frågade Karin mig: "Kommer du ihåg när jag fick smäll och du såg mitt stjärthål?"

"Det hände väl mer än en gång" svarade jag och vi skrattade tillsammans.

NyareÄldre