Check utan täckning

Vad en check är vet kanske inte så många nu för tiden men det var vanligt med checkkonto och checkhäfte på 60- och 70-talet. Att betala med check var vanligt då och det var straffbart att skriva ut en check utan täckning som det hette. Det var naturligtvis också problem för det som sålde något och tog en check som betalning för det kunde ju hända att man kom till banken för att lösa in den och då fick beskedet att det saknades täckning och då fick man inga pengar utan var blåst.

Jag och min man bodde i Småland ute på landet och vår närmsta granne var en gammal argsint bonde i 75 års åldern. Vi köpte ägg och kycklingar bl.a. av honom och kycklingarna fick vi alltid plockade och fina. En dag köpte jag ett tjog ägg och ett par kycklingar för vi skulle ha fest och jag betalade med en check och jag var också i behov av lite kontanter så jag frågade om jag kunde skriva ut checken på ett högre belopp och att han gav mig mellanskillnaden och det gick han med på. Jag hade räknat fel på kontot så ett två dagar kom han och knackade på och han var minst sagt fly förbannad. Jag fick världens utskällning och moralpredikan också visade han upp checken med bankens stämpel att den saknade täckning. Det är inte nog med att du lurat mig på ägg och kycklingar utan dessutom på kontanter och nu går jag direkt till polisen med den här checken.

Det var ju ett allvarligt brott och jag hade inte lust att åka in men han var inte mottaglig för några som helst förklaringar han blev bara mer förbannade när jag försökte förklara att jag räknat fel och att han omedelbart skulle få sina pengar. Det får du göra upp med polisen och inte med mig sa han. Brott skall bestraffas och du skall inte tro att du är något undantag. Nej, det tror jag inte och jag tar gärna ett straff men inte genom att du anmäler mig till polisen sa jag. Ett ordentligt gammaldags kok stryk skulle du ha dessutom ovanpå det hela. Han var helt rasande men jag lyckades övertala honom till att vänta tills min man kom hem så att vi kunde tala igenom det hela.

Min man blev helt förskräckt när jag talade om det och han var politiskt engagerad och sa jag kan ju inte ha en fru som blir polisanmäld för checkbrott det skulle ju vara slutet för mig. Det måste ordnas på annat sätt. Vår vresige granne gillade min man bättre än mig så om någon skulle kunna övertala honom så var det han. Vi gick in till vår granne och han var helt oresonlig. Hon skall ha sitt straff sa han. Min man förklarade då att det skulle ju betyda slutet på hans politiska bana. Detta var 1967 och alltså helt annorlunda mot idag. Vår granne ville göra ett fritidsområde på en del av sin mark och han hade inte fått tillstånd för det ännu och min man hade stort inflytande på det och så sa min man om jag ser till att du får ditt tillstånd låter du bli att anmäla min fru då.

Han funderade länge också sa han ja men då skall hon ha ett rejält kok stryk i så fall. Jag nickade ivrigt till min man och sa att det går jag med på. Min man försökte att övertala honom igen men då sa han att då skiter vi i allt också går jag till polisen istället. OK. sa min man om du verkligen är med på det så, ja det är jag sa jag, fast jag visste inte riktigt vad jag talade om skulle jag snart bli på det klara med. Ja, hur skall det gå till då sa min man. Du får lämna in din kärring här till mig i morgon kväll och hämta henne dagen efter. Då ska jag ha gett henne vad hon förtjänar plus att hon skall få städa huset det kan göra din högfärdiga kärring gott sa han. Vi gick tillbaka hem och min man sa att det kan jag ju inte gå med på att du skall vara där över natten och vem vet vad han gör med dig. Men jag lyckades övertala min man att stå till överenskommelsen.

Så kom då den ödesdigra kvällen och jag kände mig inte särskilt uppåt ner jag tillsammans med min man gick in till grannen. Det var ju inte nog med att han var stor och argsint och gammal utan han var ful som stryk också och snuset rann i en svart remsa från munnen och han luktade illa och det gjorde det i huset också. Jaha sa han till min man då kan du gå så skall jag ta hand om lilla damen. Just då var det nära att jag vände om sprang min väg men jag lyckades stålsätta mig och gick in.

Ja, det blir i stallet som du skall ha stryk sa han och vi går ut med en gång och ger dig den första omgången. Checken var på 500 kronor och du skall innan vi är färdiga ha lika många rapp på ditt bara arsle. Jag blev helt stum men lyckades stamma fram med vad och måste jag klä av mig. Han skratta rått och sa ja det kan du skriva upp att du måste. Du kommer att få av både hästpiskan och av rotting och ris så du skall nog bli mör min sköna sa han. Men hästpiskan sa jag stammande det gör ju förfärligt ont - det blir ju ren misshandel. Stå inte och snacka till dig mer än vad jag har bestämt sa han och så pang fick jag min första örfil i mitt liv. Jag var 37 år gammal och jag hade fått ris i stjärten en enda gång i mitt liv av min mamma när jag var 11 år så jag hade inte precis någon erfarenhet men jag förstod ju att hästpiskan skulle vara rena giftet. Så tog han mig i örat och ledde mig ut i stallet. Jag hade inte förväntat mig att bli behandlad på det sättet men jag vågade ju inte göra något.

Så kom vi ut i stallet och han gick efter några halmbalar och la mitt i gången så sa han till mig av med kläderna. Jag visste inte vad jag skulle göra först så lyfte jag på kjolen men släppte ner den igen och sedan började jag att knäppa upp min jacka och sedan återvände jag till kjolen igen jag var helt konfyst och jag darrade i hela kroppen jag var skiträdd och visste inte riktigt vad jag gjorde. Då fick jag en örfil på vardera kinden och sedan kommenderade han. Av med jackan. Jag tog av jackan. Av med blusen och med darrande och fumlande händer försökte jag knäppa upp min blus med lyckades inte. Då tog han tag i den och med ett enda ryck slet han den av mig och sedan tog han tag i bh-n och slet den med ett ryck av mig. Där stod jag så med brösten bara framför honom och min sönderslitna blus och bh låg i koskitrännan. Nu fick jag snabbt av mig kjolen och med en kraftansträngning drog jag så ner trosorna och stod så plötsligt spritt språngande naken framför honom.

Bara min man hade sett mig naken förutom honom. Så hämtade han några länkar och band mina händer på ryggen och han band också ihop mina ben vid anklarna också knuffade han mig ner på halmbalarna och vände mig med stjärten uppåt. Jag var helt förstörd och grät och skrek redan. Så tog han den hemska hästpiskan och så fick jag rappet. Jag lyfte en halv meter av smärtchocken och rusade upp och hoppade jämfota och gned mina skinkor som fått en stor blåröd valk rakt över.

Jaså du ligger inte stilla din subba men då skall vi ändra på det. Han flyttade in balarna i en hästbox. Jag fick in grimma runt halsen och blev fastbunden min rumpa i vädret så att jag inte kunde sticka eller vrida mig bort. Det går inte att beskriva hur ont och förfärligt det var att då de 25 rapp som jag fick och sedan fick jag stå kvar i bunden ställning någon timma och då hämtade han in mig och ledde mig i håret. Rumpan var helt valkig och det blödde lite på något ställe. Jag hade ingen aning om att det skulle kunna kännas så att få stryk och dessutom jag hade ju 475 rapp kvar och det var tur att jag inte tänkte på det just då. När vi kom in fick jag lägga mig med min randiga stjärt i vädret och med en skurborste skura köksgolvet. Nyttig medicin för en socitetskäring som du sa han. Nästa avsnitt som snart kommer har rubriken. Natten med den 75 årige bonden.

NyareÄldre