Rottingaga

Jag har sett att det finns ett par berättelser där ingefära används och tänkte berätta om min egna uppväxt där det användes "på riktigt" så att säga.

Jag är nu lite drygt 50 år och kom till Sverige för 23 år sedan från England. Min familj är adlig och levde i vissa avseenden fortfarande kvar på medeltiden i alla fall vad avser uppfostran.

Mina föräldrar, eller rättare sagt min far, trodde på hård aga och när mina syskon och jag misskött oss vankades det rejält med stryk. All aga utdelades förstås på stjärten och från 13-14 års åldern med rottingen. Detta gällde såväl min syster som min bror och mig själv.

När aga skulle utdelas så var det vissa ritualer som följdes;
allt med avsikt att få oss att betänka vår olydnad och straffet som
väntade och även för att man skämdes mer. Syskonskaran bestod av mig själv som var äldst och min lilla syster och lille bror som var 3 respektive 4 år yngre än mig. Vi tvingades alltid att se på varandras aga vilket var både pinsamt/hemskt och naturligtvis upphetsande. Då vi agades upp till 20-års åldern, så fick jag ju ganska många gånger se min syster och bror få smaka rottingen på bar stjärt, stående
framåtböjda med benen brett isär och nog växte det i byxorna på min bror när jag själv låg där.

På min 17 års dag erhöll jag nog min hårdaste aga någonsin och den tänkte jag beskriva för er. Mina skolkamrater skulle resa bort på en klassresa och jag skulle naturligtvis med. Men på min födelsedag kom brev till mina föräldrar från skolan att mina betyg var betydligt sämre än vanligt och därmed förklarade mamma att det inte blev någon skolresa för min del. Jag blev arg och sparkade lätt på en piedestal. Tyvärr stod det en antik kinesisk vas på den som ramlade i golvet och gick sönder. Den var inte extremt dyr (vi hade gott om pengar) men kostade väl ca. 2-3000 pund. Redan under vasens fall mot golvet visste jag att det skulle bli svårt att sitta på några dagar framöver.

Min mor hämtade min far som lugnt bad mig göra mig i ordning för aga. Det innebar att gå upp till sitt rum och byta om till nattlinne' utan något inunder, plocka med sig 3 kuddar från linneskåpet, hämta sina syskon och sedan inställa sig i pappas arbetsrum där agan utdelades.

Under tiden kallade min far på vår husa Margaret som var en gammal elak dam att hon skulle förbereda en ingefära rot. Margaret gillade att se oss, som hon tyckte bortskämda överklassungar, få en ordentlig omgång. Min mor klarade inte av att se på utan det var Margaret som bistod min far under agan. Det var vanligt bland mina vänner att erhålla aga med rotting eller livrem vid olydnad. Även bruket av ingefära var inte ovanligt i våra överklasskretsar.

Min far och hans syskon fick känna på ingefära vid aga och det förde han över på oss. Bruket med ingefära är ju att dels svida extra mycket inne i stjärten och göra så man inte kniper med stjärten och på så sätt minskar svedan av rappen. Mina vänner berättade att deras mor eller husa satte in ingefäran i stjärten och sedan fick de åter sätta på sig trosorna och agades med dem på. Vi klåddes alltid med bar stjärt och det var inte så trevligt att visa upp allt man hade mellan benen för sina syskon och far precis.

Några minuter senare stod man i fars arbetsrum med sina syskon i släptåg.
- Kom fram hit, sa min far och pekade på sitt stora skrivbord. Du förstår att jag är mycket besviken på dig och att jag är tvungen för ditt eget bästa att bestraffa dig.
- JA, far svarade jag, Det var viktigt att svara högt och tydligt
utan tvekan annars blev det extra rapp.
- Hur många rapp av rottingen tycker du att du skall ha frågade min far medan han swischade med den i luften. Detta var det
värsta som fanns att man själv skulle säga hur många rapp man förtjänade. Svarade man ett högre antal än far tänkt sig fick man det man sagt. Sa man ett lägre tal, svarade min far att han tänkt sig fler och eftersom man gissade för lågt lades det till 3 rapp extra. Normalt fick man 6-12 rapp. Jag visste att den trasiga vasen inte togs lätt på så jag svarade 15 rapp far.
- Jaså, 15 säger du, jag är ledsen Kathleen att du inte tar ditt brott mer allvarligt. Jag hade tänkt mig
18 rapp så med tillägget blir det 21.
- Men far.
- INGA men, du förtjänar alla rapp du kommer få och dessutom kommer ingefäran få verka några extra minuter. Jag hade aldrig fått mer än 16 rapp förut och ingefäran brukade sitta i ca. 4-5 minuter
innan agan påbörjades. Jag insåg att det skulle bli min hårdaste aga någonsin.
- Lägg i ordning kuddarna nu så vi får det överstökat. Jag gick fram till skrivbordet och la upp kuddarna, två kuddar ovanpå varandra nära kanten på bordet och den tredje framför.

Nu tog jag av mig mitt nattlinne och på min fars kommando böjde jag mig framåt över skrivbordet. De två kuddarna ovanpå varandra vid bordskanten gjorde att man svankade lite med ryggen och stjärten putade ut mer. Den tredje kudden blev något att vila huvudet på och krama för att stå ut med smärtan. Härefter kommenderades man att sära på benen och när man gjort det sa far åt Margaret att sätta in
ingefäran i stjärten. Hon steg fram och tog lite vaselin på roten, (som normalt var 6-9 cm lång och 1-2 cm i diameter med en tillskuren hals på så att den skulle sitta på plats hur man än sprattlade med benen och krystade för att få bort den).
Strax kände man det kalla vaselinet mot stjärtöppningen. Margaret måste ha gillat detta för hon tryckte in ingefäran hårt och snabbt och det gjorde ont när den trängde in i anus. Roten var denna gång extra stor tror jag för den kändes verkligen ordentligt. Inträngandet av den gjorde mer ont än första gången jag hade analsex och fick ta emot min mans penis i stjärten. Efter någon minut började svedan komma. Det känns varmt och svider inne i stjärten mer och mer ju längre tid ingefäran sitter inne. Efter 10 minuter var det en sveda som fyllde mig från stjärthålet långt in i magen och jag kände tårar i ögonen. Man särar allt vad man kan på benen och försöker spreta med skinkorna, anus rör sig lite krampaktigt runt roten och det enda som fyller ens huvud och tankar är svedan/värmen i stjärten. Det gjorde ju inte saken bättre av att jag visste att mina småsyskon tittade på.

Då sätter vi igång, sa min far och lyfte upp rottingen från skrivbordet. Margaret gick runt skrivbordet och tog ett tag i nacken och tryckte ner en mot bordet i fall man försökte resa sig upp. Om ni sett filmen Fanny och Alexander så håller en dam fast Alexander på samma sätt när han får smaka mattpiskaren. Så kända man rottingen glida upp och ner över skinkorna några sekunder för att sedan stanna till mitt på stjärten. När den lyftes nästa gång visste man att första rappet var på gång. Swischandet var den sista förvarningen man fick innan rappet träffade, PANG och tog andan ur en. Några tiondels sekunder känner man inget, sedan växer svedan fort tills det gör så ont att man måste bita ihop tänderna för att inte skrika. Far låter åter rottingen glida över skinkorna något 20-tal sekunder innan nästa slag kommer, PANG. Efter 4 slag kom gråten på riktigt och jag skrek för första gången. Härefter är det bara swischanden, pang, skrik, gråt och hulkanden i många minuter.

När vi kommit till 16-17 slag måste Margeret ta till båda händerna för att hålla mig nere och far får flytta isär mina ben eftersom jag trots svedan inne i stjärten av ingefäran fört ihop dem. En del av slagen slår så djupt in i skinkorna att underlivet träffas och det gör ju naturligtvis fruktansvärt ont. Ibland träffas även ingefäran vilket även det gör riktigt, riktigt ont. Jag är genomsvett av agan och mina ögon är rödgråtna och kinderna tårstrimmiga. Man andas tungt som om man gjort en språngmarsch.

- Så älskling, vi har 4 slag kvar och de blir lika hårda, säger far till mig och frågar sedan Margeret håller du henne ordentligt?
PANG, PANG, rappen träffar mitt i vecket mellan skinkor och lår där man är som känsligast. Jag skriker för full hals och försöker slita mig loss.
- Kathleen det blir tre extra rapp för att du inte ligger still under agan. - Nej, snälla, bluddrar jag mellan hulkandena men min far tar ingen hänsyn utan höjer åter rottingen och låter nästa rapp falla. Det känns som om hundra bin har stuckit mig i stjärten.
- Ja, Kathleen där gick det hål på huden så du behöver bara ta ett rapp till och slipper extrarappen, ok, säger min far. Jag nickar sakta och spänner mig en sista gång. PANG. Margeret släpper min nacke och kommer runt mig och drar ut ingefäran.

Jag gråter och hulkar när far min beordrar mig till skamvrån ute i köket, där Margeret får hålla ögonen på mig under 45 minuter. Det gör ont när man går och väl i skamvrån stryker husan av stjärten med vatten och torkar av skinkor och lår. Svedan sitter i en lång stund och att ligga på rygg är inte att tänka på de närmaste dagarna. Svedan inne i stjärten är kvar under någon timma efter det att ingefäran tagits ut så nog har man något att koncentrera sig på när man står i skamvrån.

Så gick det till i min ungdom i överklassfamiljerna i England för 30 år sedan.

NyareÄldre