STURE SLÅR TILLBAKA

Sture var en adjunkt i sextioårsåldern som undervisade i svenska på en högstadieskola. Han var rejält tjock, talade uppländska (vilket ogillades i södra Sverige) och var engagerad i olika kyrkliga föreningar. Allt detta gjorde att han blev ett ständigt offer för skoltrötta tonåringars spott och spe. Hans otidsenliga kläder och gammalmodiga sätt att hålla lektioner blev ständigt hånade och det gick rykten om att han var homosexuell och till och med utvecklingsstörd trots hans höga ålder.

Sture hade tigit och lidit i flera år och hoppats att det skulle bli bättre. Men det blev det inte, tvärtom. För varje år kom det elever som var värre än de tidigare och just det här året hade han råkat bli klassföreståndare i en riktig värstingklass. Och värst av alla var 16-åriga Nina. Nina var en välutvecklad och snygg flicka med en oerhörd självsäkerhet. Hon var den som alltid syntes och hördes på lektionerna trots att hon inte hade något högre betyg än trean i idrott. Hon var alltid över Sture som en hök, ständigt beredd att anmärka om han sa fel och varje lektion kom hon med någon syrlig och fräck kommentar om hans utseende eller sätt. På sista tiden hade hon dessutom satt i system att komma försent till hans lektioner, fem eller tio minuter, eftersom hon visste att det störde Sture. Men så en torsdag eftermiddag när det var dags för dubbeltimme i svenska skulle hon komma att gå över gränsen.

Sture var inte särskilt glad när han gick till sin lektion. Vad skulle Nina och klassen hitta på idag? Han låste upp dörren och de väntande eleverna travade tjurigt in och satte sig. När Sture satt sig vid katedern (efter att först ha kollat att inget häftstift låg på stolen) såg han att Ninas bänk var tom.

-Kan hon vara sjuk? tänkte Sture hoppfullt men förstod att det förmodligen rörde sig om en provocerande försening igen.
Han delade ut några rättade uppsatser och berättade om betygsättningen även om ingen lyssnade. Efter en kvart öppnades dörren och in kom Nina. Hon gick direkt och satte sig, helt ogenerat. Inget "Förlåt att jag kommer försent". Bara en trotsig blick på Sture.

-Jaha, Nina försenad igen, muttrade Sture och noterade i sin anteckningsbok. Vad beror det på den här gången då?
-Inget du behöver bry dig om! sa Nina fräckt.
-Nähä, sa Sture, kan tro det. Ja, det blir ju nittonde gången nu på två månader så du har sex kvarsittningar som väntar men du har inte infunnit dig på någon av dem.
-Nä, jag har väl inte känt för det sådär, sa Nina och stoppade in ett tuggummi i munnen trots att det var förbjudet på lektionstid.
-Nä, jag kan tro det, sa Sture. Ja, jag har delat ut uppsatserna som du ser. Och nu har vi i språkhistorien kommit fram till äldre fornsvenska.
Hela klassen stönade ett kollektivt "Fan, va tråkigt" men Nina var som vanligt högljudd.


-Du är så jävla tråkig, Sture! gnällde hon. Fattar du inte att vi inte är intresserade av din jävla språkhistoria? Du är så jävla seg och gammalmodig. Hon muttrade ett "Gubbjävel" och blåste demonstrativt en tuggummibubbla.


Men nu blev det för mycket för Sture. Trots att han var troende kunde han inte vända andra kinden till längre.
-Nu är jag trött på dig! fräste han till Nina. Riktigt ordentligt trött! Men jag ska lära dig en läxa du sent ska glömma. Kom fram hit! Men Nina satt kvar och pekade finger åt Sture. Åsynen av den uppnosiga slynan som ville honom så illa och som inte fått lära sig att respektera en annan människa gjorde honom topp tunnor rasande. Han gick ner till hennes bänk, tog henne i örat och drog med henne fram till katedern. Hon skrek och svor, men han höll ett fast tag.


-Nu ska du få vad du länge har behövt! sa Sture och vred om armen på henne. Nina hade ingen chans. Aldrig hade hon trott att Sture var så stark. Han tvingade ner henne över katedern trots hennes protester. Så drog han av hennes tröja och hennes skor. Sen var det byxorna och BH:ns tur innan han slutligen drog av hennes strumpor. Klassen stirrade förskrämt på vad som hände. Nina själv var chockad och protesterade knappt länge.

-Du ska få lära dig att man inte gör människor illa ostraffat! sa Sture. Jag ska ge dig en omgång så du inte kan sitta på flera dagar. Men var lugn, dina ränder sitter bara kvar en vecka, mina sår kommer alltid att finnas kvar. Så tog han en kraftig enmeterslinjal som hängde framme vid tavlan och visade den för Nina. Han drog av henne trosorna och så var hon helt naken och röd i ansiktet av skam.


-Böj dig framåt och puta ut duktigt med ändan nu! sa Sture. Du har inget för att du trilskas! Såja! Stå still nu tills jag är färdig. Nina vågade inte annat. Hon var livrädd. Hon hade aldrig någonsin behövt ta konsekvenserna av någonting. Hon var uppväxt i tron att det gick att göra som man ville. Nu skämdes hon så förfärligt över att hela klassen såg henne naken. Hon darrade i hela kroppen men försökte desperat att verka oberörd.

-Du ska bara hålla käften, din feta pedofil! försökte hon men alla hörde hur osäker och nervös den annars så nonchalanta rösten blivit.
-Vi får se om du vill upprepa det om några minuter, sa Sture. Han höjde den stora trälinjalen och slog. Slaget blev hårt och kraftigt och landade perfekt på Ninas stjärt. Hon skrek rakt ut. Det sved mer än hon någonsin kunnat tänka sig. Sture slog sju slag till och Nina gallskrek. Hennes rumpa hade fått en präktig röd färg och Sture vände hennes stjärt mot klassen.


-Vad säger ni? sa han triumferande. Jo, jo, så kan det gå. Nina, som trodde att det uttalandet betydde att det var över, suckade av lättnad. Men hennes förhoppning kom på skam. Sture drog tillbaks henne igen och plockade ner en smal men rejäl pekpinne av trä som hängde i tavelbelysningen. Han började rappa Nina med pekpinnen. Nina kunde inte stå still när rappen small på hennes rumpa. Hon krökte sig och försökte vrida sig ur Stures grepp men det var förgäves. Hon grät och snyftade.


-Nå? sa Sture och slutade slå. Vill du upprepa vad du sa innan? Nina orkade inte svara utan stönade och snyftade bara.
-Vad sa du? sa Sture med högre röst.
-I-ingenting! snyftade Nina.
-Vad sa du? skrek Sture och slog till henne i stjärten med full kraft. -AAAAAJ! tjöt Nina. Jag sa ingenting, jag lovar!
-Du ljuger, flicka lilla! spann Sture med honungslen röst. Men det ska jag nog ta ur dig! Så tog han av sig sin livrem och gav henne några duktiga rapp. Nina skrek desperat.
-AAJ! Sluta! AOOO! AOOOUU! AAAAJ! Hjälp! AAAJ! Sluta, snälla! AAAAH!
Man kunde tydligt se att Sture njöt av att höra hennes skrik och gråt och se hennes mörkröda stjärt. Det här hade han längtat efter i flera år. Efter en rejäl serie rapp var Sture tvungen att vila armen. Nina passade på att pusta ut och gnida sin ömma stjärt.
-Vad tar du dig till? hojtade Sture när han såg det. Du får massera dig när jag säger ifrån. Det här ska svida ordentligt så du lär dig veta hut.
-Förlåt! mumlade Nina. Får jag klä på mig nu?
-Ingalunda! sa Sture. Nu börjar den verkliga agan.


Mycket hårdare kunde han visserligen inte slå men det kändes ganska rejält i Ninas rumpa ändå. Då och då stannade han upp och kände med handen på Ninas stjärt. Den var rejält het och Sture myste för sig själv. Till slut var han ändå tvungen att sluta smiska. Han lät Nina komma upp från katedern. Hon snörvlade och var alldeles rödgråten.

-Jaha, Nina! sa Sture. Innan du får lov att massera dig tar vi det här en gång till. Var det något du sa tidigare som du vill upprepa igen?
-Nej! sa Nina med ynklig röst.
-Nå, då så! sa Sture. Då vänder du baken mot klassen och masserar dig! Det blev en pinsam stund för Nina när hon gned sin röda rumpa inför klassen. Killarna var präktigt hårda mellan benen efter uppvisningen framme vid tavlan och den här avslutningen blev som grädde på moset. När Nina gnidit sig sa Sture åt henne att gå och sätta sig.
-Men...mina kläder då? sa Nina.
-Dem behåller jag så länge! log Sture. Varsågod och sitt nu.


Men det var lättare sagt än gjort efter en sådan omgång. Resten av lektionen satt Nina och vred sig på stolen och flyttade stjärten fram och tillbaka. Hon tänkte först på att anmäla Sture men slog genast bort tanken. Det här hade hon förtjänat, det visste hon. I det här läget ville hon bara att lektionen skulle ta slut så att hon kunde få sina kläder och skynda hem. Men Sture hade aldrig mått så bra som nu när han satt bakom katedern och kikade bort mot Nina och hennes plågade stjärt. Trakasserierna skulle inte vara över med det här, det förstod han. Men han hade i alla fall visat att han inte tålde hur mycket som helst. Han hade slagit tillbaka.

NyareÄldre