Hufvudstadsbladet, nov -95Artikel i Hufvudstadsbladet (Helsingfors) 25/11 -95


Finländsk kvinna piskades i Riyad- Passa upp i Saudiarabien! Följ alla lagar och seder, hur löjliga de än kan verka vara.

Det uppmanar Finlands ambassad i Riyad efter det första fallet där en finländsk kvinna piskats och utvisats efter att inte ha följt bestämmelserna för hur kvinnor skall bete sig i Saudiarabien. Enligt uppgift var bakgrunden att den finländska sjuksköterskan inte tog de saudiarabiska reglerna på fullt allvar.

Bland annat blev hon ertappad då hon försökte ta med sig en korg öl från en ambassads "happy hour". Droppen som fick bägaren att rinna över var då polisen ertappade henne i baksätet på en bil tillsammans med en utländsk läkare, på sjukhusets parkering. Läkaren skickades hem, kvinnan fördes till polisstationen, där hon dömdes till två veckors husarrest. Sex utom äktenskapet och utanför hemmets skyddande väggar är också bannlyst i Saudiarabien.

På arrestens sista dag fick hon order om att på nytt infinna sig på polisstationen, där hon dömdes till prygelstraffet tjugo piskrapp. Två poliser höll i kvinnan, den tredje drog ned hennes byxor, den fjärde slog. Med koranen i armvecket, för att undvika alltför våldsam kraft i slagen.

Och från polisstationen bar det direkt iväg till kung Khalids internationella flygfält utanför Riyad, där hon sattes på första bästa flight ut ur landet.Artikel i Hufvudstadsbladet (Helsingfors) 29/11 -95Den pryglade kvinnan tiger fortfarandeEn finländsk sjuksköterska pryglades i Riyad av de saudiarabiska myndigheterna utan rättegång. Det berättade Hufvudstadsbladet i lördagens tidning.

Sedan dess har mycket information kommit fram i fallet, men mycket är ännu oklart, främst på grund av att varken den pryglade kvinnan eller den kvinna som arbetar på ambassaden som träffat henne vill uttala sig om händelsernas förlopp.

Enligt de uppgifter som nu finns är det ändå klart att sjuksköterskan enligt den saudiarabiska polisen brutit mot landets alkohol- och sedlighetslag genom att hon fört ut alkohol från en fest arrangerad av ett stort lands ambassad och genom att hon suttit med en "främmande" man i en bil på en parkeringsplats. Mannen var läkare på samma sjukhus som sjuksköterskan. Det är oklart om paret gjorde något annat än satt bredvid varandra i bilen.

Domen förkunnades av polisen i Riyad och den religiösa polisen mutawa. Kvinnan anhölls först för några dagar. Efter det dömdes hon till husarrest i två veckor, då hon bara fick röra sig på sjukhusets område. Prygelstraffet verkställdes därefter på ett kvinnofängelse i Riyad. Kvinnan fick 16-20 piskrapp med bambukäpp. En kvinnlig representant för den finländska ambassaden i Riyad fick träffa kvinnan först efter att straffet hade verkställts. De saudiarabiska myndigheterna såg till att kvinnan kom till flygfältet, där kvinnan fick sitt bagage från ambassadens personal och därifrån hon sedan fick lov att ta första bästa plan till Finland. Kvinnan återvände till Finland i mitten av augusti. Det är osäkert om läkaren som hon var tillsammans med i bilen har straffats.

Fyra män verkställde straffet


Det är mycket mer som vi fortfarande inte vet i prygelhistorien. Bland annat förekommer det motstridiga uppgifter om hur kvinnan fick sitt straff. Enligt vissa uppgifter fick kvinnan sitt straff med kläderna på, medan andra uppgifter pekar på att byxorna drogs ner före. Det talas också om att kvinnan fick ett förmildrat straff genom att den som pryglade hade en koran i armvecket för att undvika alltför våldsam kraft i slagen. Allt tyder ändå på att det var fyra män som verkställde straffet.

Finlands ambassad har lämnat in en formell utredningsbegäran till Riyads polis. Enligt ambassaden besvaras dessa dock sällan.

NyareÄldre