Grannflickor i källaren

Det var en ljummen lördagskväll i maj, och jag var i full färd med att diska efter middagen och göra iordning i köket, när jag genom det öppna köksfönstret tyckte mig höra tisslande viskningar och försiktiga steg ifrån trädgården utanför. Det hade hunnit bli mörkt ute, och det var tyst ifrån småfåglar och grannar härute på landet. Jag smög mig fram till fönstret och tittade ut över den mörka trädgårdens gräsmatta, buskar och uthus, och fick till min stora ilska se matkällardörren stå på glänt och ljusflimmer ifrån en ficklampa på insidan.

Vi hade under några månaders tid, vid ett par tillfällen upptäckt småstölder ur källaren. Vi förvarade allt möjligt därnere såsom hemgjorda konserver, potatis och rotfrukter, lök och diverse påsar med sparade diskade glasburkar osv. längst in hade jag även en hylla med svartvinbärssaft, plommonvin, och annat gott drickbart som vi dels gjort själva, men även sådant som ej fick rum i dryckesskåpet inne. Min man förvarade dessutom ofta en eller flera backar pilsner i källaren för att det var en lagom låg dryckestemperatur därnere. Om somrarna höll den kanske 9-10 grader och en varm och solig eftermiddag kunde man däruti hämta en alldeles lagomt kyld flaska att njuta utav i trädgårdsstolen efter dagens bestyr.

De tidigare stölderna under våren hade varit ganska harmlösa. Ett par flaskor (33cl ursköljda pilsnerflaskor) utav plommonvin och ett par 5-6 pilsner hade försvunnit. Det var inte en så stor sak och vi hade väl våra misstankar om vilka som låg bakom, men det som gjort mig mest upprörd var att de var gång lämnat dörren till källaren öppen så att möss och annat kunnat ta sig in, och fördärvat en hel del mat för oss. Det gjorde såklart även min man upprörd, men han var mest förargad över att tjuvarna vid ett tillfälle under våren hade burit sig så illa åt i källaren att de slagit ner en flaska mörk rom som han köpt under en resa i arbetet i Sydamerika många år tidigare. Plommonvinet och pilsnern kunde han se mellan fingrarna åt, men när han hade upptäckt romflaskan så var han ordentligt arg.

Våra egna barn, en son och en dotter, nu vuxna och utflugna sedan länge, hade genom uppväxten lärt sig att inte stjäla. Varken vin eller öl ifrån källaren. Det gjorde de ändå har vi fått höra nu när de blivit vuxna och flyttat ut, men vid de tillfällen så skedde och de blev påkomna så fick de ordentligt med smisk på stjärten.

Vi gav smisk hela uppväxten till våra barn i likhet med alla andra vi umgicks med och kände. Inte i onödan och ej oförtjänt, men vid de tillfällen de hade misskött sig hemma eller i skolan så blev det smisk.

Jag som var hemma om dagarna, var oftast den som fick reda på olydigheterna först, gav dem över knät på bar stjärt, med handen och ibland med hårborste, ris eller träslev. Inte så hårt men ganska så länge. Det var lite utav en uppvärmning inför kvällens smisk som oftast gavs utav min man men ibland utav mig. Efter middagen på kvällen så fick den som misskött sig gå in i rummet och vänta. Jag brukade bli kvar med sysslorna i köket och det barn som ej skulle få smisk fick oftast hjälpa mig. Oftast fick de smaka bältet liggandes på soffan men ibland vid särskilt allvarliga företeelser så användes även mattpiskan. Då fick de (precis som jag själv fick utav min far när jag var liten) lägga sig över armstödet på soffan, med fötterna på golvet och huvudet mot sitsen. Efter sitt straff blev de skickade i säng.Hursomhelst, så stod jag nu i fönstret. Jag blev ordentligt ilsken över insikten att de var tillbaka för att stjäla, och hann knappt tänka mig för innan jag hade fått på mig ett par tofflor och smyg/sprungit ut mot källardörren. Jag råkade i min iver att få fast tjuvarna trampa ett par steg i grusgången vilket väsnades väldigt och när jag hade några meter kvar så störtade först en mörk flickfigur ut ur källaren och vek av ifrån mig och bara hundradelen senare kom flicka nr två. Den sista svängde dock i riktning emot mig, och i mörkret och den panik som uppstått i källaren när mina steg hördes, så rusade hon rakt in i mig och mina väntande utspärrade armar. Hon tappade en flaska som hon burit på i famnen och i tumultet som uppstod fick jag tag i hennes hästsvans och lyckades under skrik och bök få upp andra handen till hennes öra och höll nu i både håret och örsnibb.

-Aaaaajjjjj. Aaaaajjj skrek en förtvivlad flickröst, och hon vred och vände sig för att komma loss.

- VAD I HELA FRIDEN tror ni att ni håller på med, röt jag med en barsk röst! Jag fick inget svar mer än något gnyende och mumlande och i nästa sekund hade jag börjat marschera mot huset med källartjuven i nyporna. hela vägen skällde jag och frågade vad de hållit på med osv men det mesta var i ren adrenalin, så jag minns inte riktigt vad jag fick ur mig. Hon gick motvilligt med mig mot trappan och på vägen kunde jag höra både försök till ursäkter och en och annan smärtoyttring ifrån min nypa om örat och håret.

Väl framme på trappan upp, i ljuset ifrån lampan i köket som letade sig ut mellan växterna i fönstret kunde jag ana att den jag fångat var en utav döttrarna till grannarna Johansson på Västerliden längre in längs vägen. Jag stannade upp och drog lite extra i hästsvansen så att ansiktet vinklades mot ljuset och kunde konstatera att så var fallet.

-JASSÅ, det är fröken Johansson som är och stjäl i vår källare titt som tätt, sade jag med eftertryck.

-Ja, ajje, snälla, släpp gnydde flickan och gjorde ett försök att vrida sig loss. Men greppet om tofsen och det långa håret var mycket stabilt efter brottningsmatchen mot trappan då håret trasslat sig flera varv runt min handled, så loss kom hon ej. Istället fick hon snällt följa med uppför trappan och in i hallen medans jag sa: ååååhnej, släpper det gör jag INTE, fröken lilla! Du ska få följa med in och prata ett slag! Så ska se vad din mor och far tycker om att du och dina vänner är och stjäl alkohol hos oss var och varannan vecka!!

Väl inne i hallen knuffade jag henne lite framför mig och släppte greppet om öra och tofs.

-Gå genast in i köket! röt jag och pekade med hela armen in mot köksdörren till vänster medans jag stängde och låste ytterdörren inifrån. När jag kom in i köket så stod hon och vred på sig mitt på golvet. Sätt dig ner i soffan sade jag barskt och drog fram en stol åt mig själv långt ut i rummet med ryggen emot diskbänken. Jag tog ner telefonen och trasslade ut sladden och slog mig ner i stolen med telefonen i högsta hugg.

Nå, vad heter du mer än Johansson, frågade jag (jag visste att Johanssons hade tre döttrar och jag hade kanske kunnat namnge dem, men inte vem som var vem. De var alla tre i tonåren och hade långt brunt hår och mer eller mindre väl utvecklade kroppar, med långa ben och söta ansikten alla tre).

Malin, snörvlade hon fram medans hon tittade långt ner i knät, där hon satt och fumlade med fingrarna längs kanten på den ljusblå blommiga klänningen som knappt gick ner till knäna.

-jaha, då ringer vi till mor och far uppe på Liden och ser vad de har att säga, sa jag bestämt men hann knappt börja slå siffrorna på telefonen innan Malin utbrast:

-Nej snälla fru Andersson, ring inte hem! Snälla, det var inte jag, det var min vän som ville hit. Jag lovar att aldrig göra om det, detta var första gången.. snyftade hon fram

-Vi ska nog se till att din vän som slapp iväg, får det hon förtjänar hon med, men nu gäller det dig, Malin! Menar du att det inte är Malin som varit här flera gånger i vår och stulit och burit sig åt i vår källare nu i vår? Frågade jag argt och misstänksamt

-Ja, nej jag lovar eller jo, fast inte bara jag. Eller, jag….. försökte hon hasta ur sig.

-ÄH struntprat, svarade jag och avbröt även detta försök till bortförklaring. -Nu ringer jag hem till dig så får din mor och far reda ut om det var första eller andra eller tredje gången du var här och stal. Det jag nog vågar lova dig är att det blir den sista, om jag känner föräldrarna Johansson rätt!

Malin svarade inte utan rodnade och skämdes och tittade återigen låååångt ner i knät…

-Jag vet minsann att din mor och far inte accepterar vadsomhelst ifrån er flickor! Sa jag med lite lugnare röst. -Och att det väntas stryk för dig om en liten stund, det vet nog både du och jag vid dethär laget!

Malin såg ut att vilja sjunka genom jorden där hon satt…

Vi hade bott länge på gården och var väl bekanta med fru Johanssons föräldrar. De var något äldre än Bertil och mig, men vi hade en god relation och träffades ofta på kaffe eller för att utbyta varor. De var nämligen fårbönder förr och spann bland annat eget garn som jag gärna bytte till mig emot sådant som vi producerade hemma på gården. Inte minst honung ifrån vår bigård. Vi hade en ganska god insikt i barnbarnen Johanssons uppfostran då detta var av stort intresse för dem och gärna talade om för grannar och vänner. Det var en annan tid då, när en försäkran om att barnen eller barnbarnen fick stryk hemma visade på en god och sund familj, som minsann tog ansvar för att skapa goda unga vuxna som kunde ut i samhället och bidra. Det var inte alls ovanligt att vi själva hade berättat för grannar om när vi givit våra barn smisk i efterhand.

Sålunda visste jag mer än väl att Malin skulle få stryk om jag ringde upp till Liden, och det tyckte jag var bra.

-Hade du varit min dotter, Malin, så hade du minsann redan legat över knät här och fått en ordentlig omgång med smisk i stjärten! Sa jag och klappade lite på mitt lår ovanpå klänningen. Jag började knappa in telefonnumret samtidigt som jag sa -Du ska förresten vara glad att Bertil åkte till byn för att handla piptobak för en stund sedan, för annars hade du nog fått en omgång här innan vi ringde mor och far..!

Signalerna började tuta i luren. Tuuuuut. Tuuuuuut.

Man såg hur desperationen ökade i Malin för varje signal, och tillslut utbrast hon -Kan inte frun ge mig ett straff istället! Snälla ring inte mor och far…

Jag satt kvar med telefonen i örat och lät flickan hållas. Visst hade jag redan tänkt tanken att lägga henne över knät, men jag tyckte nog ändå att det rätta vore att ringa hem till henne och låta föräldrarna ta itu med det. Dessutom var ju Bertil inte hemma. Jag var inte så stark i armarna som när jag själv hade tonårsdöttrar och om inte Bertil kunde ge henne så skulle hon slippa undan alldeles för lindrigt hade jag tänkt.

-Snälla fru Andersson, ni kan väl ge mig smisk istället, vädjade hon och såg uppriktigt ledsen ut.

-Johansson, svarade en kvinnoröst i telefonen och man kunde se på Malin att hon stelnade till mitt i sitt bönande…

Hallå? Hördes efter någon sekunds tystnad ifrån båda hållen. hela världen stannade upp och hade jag tappat en nål så hade den nog hörts upp till liden ifrån vårt köksgolv, tänkte jag.

Jag sträckte mig bort och tryckte ner knappen på telefonen så att samtalet bröts.. reste mig och hängde upp luren..

Ok, sa jag, medans jag vände mig mot bordet.

Malin såg lite lättad, men också skamsen och nervös ut. Hon pillade på klänningsfållen och bröt ögonkontakten hastigt och tittade ner i golvet..

-du ska få ditt straff här istället, sade jag medans jag satte mig ner igen, men på ett antal villkor!

Malin tittade upp lite förvånat och sa jaa…?

Ja, det blir inget krånglande, sa jag barskt. Minsta lilla och jag ringer upp din mor igen!

-jag lovar, svarade Malin, nästan lite lättad.

-Och för det andra så ska du berätta för oss vem din kumpan var, sa jag. Malin tittade ner men svarade lågmält -jaaa….

Och för det tredje så ska vi prata om alla gånger du varit i vår källare och stulit och jag vill höra sanningen..

-jaa…jo jag, eller vi.. har varit här kanske 3 gånger svarade Malin lågt och skämdes.

Jaha.. det var så enkelt ja, sa jag och reste mig. Då har det varit ni hela våren kan jag tro.. Och så var det vännen din?

Lotta…. Lotta Hansson… i tingared.. svarade Malin tyst..

Ja det kunde jag ge mig på, sa jag och flög upp ur stolen och slog näven i diskbänken medans jag skrev AnnCharlotte med slarviga bokstäver i blocket intill telefonen

Och vad sjutton har ni gjort med det ni stulit? Frågade jag och satte händerna i sidan medans jag inväntade svar.

Vi har druckit upp det, kröp det ur Malin.

Men kära värld, ni flickjäntor är väl alldeles för unga för att dricka plommonvin och pilsner? Ni är ju bara barnrumpor, utbrast jag

Jag är 16 svarade Malin och lotta med….

Jag ska ärligt säga att jag hade uppfattningen av att det var den äldsta dottern i familjen Johansson jag hade framför mig, men det hjälpte ju inte direkt till att hon kvällen till ära hade satt på sig en tunn fin klänning och hon hade stora runda bröst utan någon bysthållare under. Hon var väl utvecklad och hade jag gissat hade jag chansat på 20 år kanske.

-jaha, AnnCharlotte får jag ta hand om vid senare tillfälle, men du unga fröken kan gå ut och ställa dina skor i hallen och därefter gå in i rummet och vänta där, befallde jag medans jag pekade ut emot hallen.

Malin reste sig och försvann tassandes ut emot hallen och sekunder senare tillbaka förbi dörren på snabba fötter in emot tv-rummet. Hon var en vacker ung flicka konstaterade jag medans jag såg henne trippa bort genom korridoren som ledde förbi trappan bort mot rummet. En rund rumpa och lår och ben var en ung kvinnas och inte en flickas smala. Detta kunde nog bli riktigt trevligt tänkte jag och slängde ett öga på klockan innan jag fortsatte med att slutföra disk och plock i köket. Bertil borde vara hemma om 20-30 minuter tänkte jag, och stängde köksfönstret som nu hade börjat släppa in nattsval luft i köket.

Jag gick in i rummet och såg Malin sittandes i soffan.

Jag satte mig intill henne i soffan och tittade på henne. Hon såg lugn ut. Hon hade fått smisk innan. Jag hann knappt avsluta meningen -Nu kryper du upp och lägger dig över knät, innan hon låg helt perfekt över knät. Klänningen täckte en bit ner på låret och benen hade hon lagt i kors med fötterna uppe på armstödet. Huvudet hade hon vridit in emot soffryggen och jag rättade till en lock utav det bruna håret som ramlat ner över ansiktet. högerhanden vilade jag på hennes stjärt och vänsterhanden gled ner längs hennes rygg och stannade i ländryggen.

-Nu, unga fröken Johansson, så ska jag visa dig vad vi gör i detta huset med tjuvar och stygga ungdomar. Och du ska ligga alldeles stilla och inte komma bak med några händer mot stjärten, är det förstått..? för då ringer jag upp till Liden efteråt ändå, och berättar, förstår du det

-Ja, frun, jag förstår svarade Malin.

-Kalla mig för Lise, och inte för frun, skrockade jag, det får mig att låta så förbaskat gammal.

Malin fnissade till och blev mer avslappnad över knät. -Ja Lise, svarade hon.

Jag smekte några gånger över hennes tygbeklädda stjärt för att få en känsla för storlek, form och mjukhet. Jag kunde konstatera att hon hade en vanlig trosa under som täckte största delen utav skinkorna. Efter några sekunder höjde jag handen och lät den landa med ett hårt SMACK rakt över hennes rumpa. Sedan en till SMACK. SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK

Jag smiskade inte löst men heller inte hårt. Lite lagom, och med tryck, och jag höll en fast takt.

SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK

Malin sa ingenting första minuten ungefär och det var en väldigt rofyld känsla att sitta där med henne över knät. Det var längesedan jag gav smisk över knät, men minnena kom tillbaka direkt. Jag hade alltid tyckt om att ge smisk på detta sättet. Lagom hårt, men länge. Det gav tid till eftertanke hos den som fick smisk. Jag hade ju bara givit uppvärmningar och viste att de skulle få en omgång till senare utav Bertil, så detta blev mer en långdragen skamsen stund för den över knät. I väntan på bältet eller rottingen.

SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK

När hon hade fått kanske 60 st klappar så började jag känna hur hon började andas lite ytligare. Man kunde ana muskelryckningar i höften efter varje klapp och ett litet snörvlande kom ifrån huvudhållet.

Jag gav henne 3 snabba hårdare SMACK SMACK SMACK, och Malin jämrade sig lite.

-Nu tar vi upp klänningen litegrand så får vi se hur stjärten verkar, sa jag samtidigt som jag tog tag i hennes klänningsfåll och vek upp den långt upp på ländryggen. Känslan var rätt. Under hade hon ett par vita bomullstrosor som kanske var en halv storlek mindre än de borde varit. De satt som klistrade emot hennes fylliga skinkor och smet åt precis under kupningen av skinkan. Ovansidan låren hade fått en fin rosa nyans och kontrasten mellan det vita och rosa var mycket behaglig.

Jag höjde handen igen och lät den landa ömsom på höger ömsom på vänster skinka. Ömsom högt och ömsom ner mot ovansidan låret.

SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK

Nu började Malin att snyfta lite mera..

SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK

Hennes lår var nu mer rosa och man kunde anta att skinkorna under trosan också började bli rosa.

Hon hade svårare att ligga helt stilla och ett och annat lågt -aj, hördes mellan klapparna.

SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK SMACK

När jag givit henne i ytterligare någon minut så gjorde jag uppehåll. Malin andades tungt ner i soffkudden och snyftade lite då och då.. jag smekte låren och den trosbeklädda baken lite med handen och det märktes att hon slappnade av lite igen.

SMACK Seså, utbrast jag efter en stund och gav henne en hård klapp. Nu ställer du dig upp och tar av dig trosan! -Smisk får man minsann bäst på bar stjärt, utan en massa tyger som täcker för!

Hon satte sig upp och klev ur soffan och började dra ner trosorna.

-hela vägen av ska dem, sade jag barskt -och så kan du vika ihop dem och lägga på bordet där. Jag pekade på soffbordet.

Hon gjorde som hon blev tillsagd och strax låg trosan prydligt ihopvikt på bordet och hon stod och väntade.

Förresten jag kommer strax, stå du kvar, sa jag samtidigt som jag reste mig och skyndade ut i hallen och in i tvättstugan. Där hade jag, på en spik ovanför tvättstället, en möbelborste i trä med en stor platt baksida. På själva borstsidan satt såndär mörkröd sammet som var sträv åt ena hållet och len åt det andra. Denna hade jag skaffat bara för några år sedan i samband med att vi skaffade en långhårig katt, och hade flera gånger när jag borstade av kläder och gardiner tänkt att den nog skulle göra sig mycket bra för smisk med. Nu tänkte jag prova.

-jag har inte samma uthållighet i handen längre sade jag lite skämtsamt när jag kom tillbaka in i rummet, -men vi ska nog kunna ge dig ordentligt ändå, sa jag och satte mig tillrätta i soffan igen, och höll upp borsten för Malin att se. Hon såg inte så förvånad ut över att jag hämtat ett redskap, men jag kunde ana en viss nervositet hos henne.

-Har du fått smisk med borste förut, frågade jag. -ja, svarade hon och blev högröd i ansiktet.

Hoho, skrattade jag, ja det var tydligt det.. du blev rödare om kinderna än i stjärten när du tänkte på det.. kom nu o lägg dig här som innan

Hon ställde sig på knä i soffan och skulle just böja sig framåt och falla ner på händerna när jag stoppade henne.

-Klänningen kan du vara snäll att dra upp med, sa jag och hon sjönk tillbaka ner på knä.

Hon tog tag i klänningen på var sida och drog upp den så att hela rumpan blev bar. Resten med förresten. Hon var till min förvåning inte så brydd över detta. Mina egna barn, speciellt pojken hade alltid tyckt att få dra upp tröjan eller liknande innan man la sig över knät var oerhört pinsamt. det var halva straffet eller åtminstone halva uppvärmningen att få skämmas ordentligt tyckte jag. Skillnaden i skamsenhet var kanske att jag var deras mor. Vem vet. Malin tycktes inte skämmas iaf. Hon hade förövrigt inget att skämmas för. Hon var välansad fram och en liten mörk buske syntes långt ner mellan låren. När hon åter tog plats över knät så var hennes rumpa vackert ljusrosa.

Jag höjde borsten och lät den landa med ett PANG på den högra skinkan -aoooo, snyftade Malin, och en tydlig röd cirkel stor som ett vattenglas botten började synas ifrån stället borsten hade träffat.

PANG. Vänster skinka fick en likadan och reaktionen ifrån Malin var densamma.

-ajj

-Ja, nu börjar du ångra att du bad om att få ditt straff här va? Sade jag lite strängt och fortsatte med borsten PANG

PANG

PANG

PANG

PANG

PANG

Nu blev det resultat.. Malin jämrade sig och vred sig för varje smäll.

-aaaaajjjjje, snyft

PANG

PANG

PANG

PANG

-aoooooooiii, snälla sluta jämrade hon sig och vred och vickade med rumpan.

-NU LIGGER DU STILLA, FRÖKEN, OCH TAR EMOT DITT SMISK, ANNARS SÅ RINGER JAG MOR OCH FAR! DET VET DU röt jag och tog ett stadigt tag om hennes ena handled, vars hand hade börjat leta sig ner emot stjärten. Jag drog upp hennes hand på ryggen och höll den stadigt fast medans jag höjde borsten och gav rumpan tio hårda smällar med borsten.

PANG PANG PANG PANG PANG PANG PANG PANG PANG PANG PANG

Nu grät hon lågt och snyftade. Hon hade legat stilla men det hade nog inte varit lätt. Jag la ifrån mig borsten på bordet och släppte taget om handleden. Jag blåste en gång ner över stjärten och smekte den försiktigt med handen.

-såja… nu var du duktig, tröstade jag medans jag ömt lät min hand smeka hennes varma, nu röda skinkor.. hon sansade sig fort och låg och småsnyftade lite över knät en kort stund.

Klapp klapp.

-Nu kan du gå och sätta dig borta i fåtöljen där och lugna ner dig lite. Jag ska gå och göra en kopp the, vill du ha?

Nej tack frun, eller Lise, rättade hon sig medans hon satte sig upp ifrån knät..

NyareÄldre