Linas smisk på jobbet 2

Några veckor hade gått sedan Lina fått smisk på sin arbetsplats - gymmet hon jobbade på. Hon tänkte fortfarande på det varje dag men samtidigt förundrades hon över att hennes relation med chefen ändå hade varit bra. Dom hade tillochmed skämtat om ditt och datt och han hade behandlat henne med samma lättsamma chargong som dom andra, även om något intimt mycket skämmigt för hennes del hade hänt mellan dom.

För honom återgick vardagen till det vanliga så fort bestraffningen var utdelad och Lina var ändå övertygad om att han utan att blinka skulle ge henne smisk igen om det fanns anledning. Det som förundrade henne handlade mer om hur lätt hon hade att acceptera att bli agad som en barnunge. Och att det var ganska lätt att försonas och bli förlåten efteråt. Så hade det nog alltid varit för Lina. Vare sig hon fått smäll av mamma i slutet av tonåren eller smisk av Niklas så dröjde det inte lång stund efteråt förrän hon var försonad och tröstad och kärleksfullt förlåten av den hon nyss legat över knät och gråtit. Och sen lagen som nu officiellt (tidigare inofficiellt) tillät aga på stjärten av kvinnor så tyckte hon ändå inte att varken hon eller hennes väninnor verkade direkt negativt påverkade.

Hon och hennes tjejkompisar var alla levnadsglada tjejer som nu fått lite hårdare tyglar och dessutom en tydlig konsekvens sina beteenden, som kanske trots allt kändes trygg. Hon hörde aldrig nån som oroade sig för att bli lämnad av sin pojkvän/man eller klaga över gräl och bråk och Lina antog att smisket kanske var som ett kitt som höll ihop relationen som annars kunde spricka i fogarna. Så länge en man ger sin kvinna smisk när han anser att hon är olydig så tog han ett ansvar och skulle knappast lämna henne- tänkte Lina. Och det känner väl kvinnan också mitt i det skämmiga. Men när hon tänkte efter hade hon aldrig hör talats om någon kvinna som anmält sin man för misshandel efter att hon fått smisk innan lagen trädde i kraft heller.

I övrigt hade väl livet pågått som vanligt. Men hon kunde märka att den "nya könsmaktsordningen" syntes på andra delar i samhället. I en del filmer som inte alls var kategoriserade i någon sexavdelning började det komma smiskscener där etablerade kvinnliga Hollywoodstjärnor spelade scener där de hamnade över en mans knä och fick spanking! Detta hade hon förstått var ganska vanligt i äldre filmer men var nu på tillbakagång ganska rejält.
Senast hade hon sett en film där sexiga Halle Barry fick smisk av sin chef (Bruce Willis) i filmen Perfect Stranger. Scenen hade varit väldigt verklighetstrogen såklart i överenstämmelse med skådespelarnas och regissörens ambitioner. Det var tydligt att Halle Barrys stjärt blev helt blottad över hans knä och sedan hade det mest varit i vinkeln från hennes ansikte där hon trovärdigt grät och jämrade sig i takt med ett ljudligt trovärdigt klatchande. Efteråt hade hon också mycket trovärdigt gestaltat gnidandet på rumpan och skammen och stunden i skamvrån och tillochmed gått med på att spela den scenen med blottad stjärt.

Lina undrade mycket om den röda rodnaden på hennes rumpa var sminkad eller på riktigt. Det kändes konstigt att vara bland den kvinnliga delen i biosalongen och titta på en sån scen. Andra filmstjärnor hon sett få det i filmer var Reese Witherspoon, Cate Blanchett, Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow. Cate Blanchett hade på frågan om det var jobbigt och genant med en sån scen svarat att "det var lika jobbigt som en sexscen egentligen. Men när man får smisk får man vara liten och ångerfull men att det är viktigt att den delen också får gestaltas i konsten eftersom det är en allt vanligare del mellan män och kvinnor. Och konsten är till för att man ska kunna känna igen sig också. Kan man visa sex bråk kärlek och våld måste man kunna spela scener där smisk förekommer också eftersom det är vanligt att kvinnor får smisk."

Hon påmindes om det i fler delar av samhället. Kvinnliga popstjärnor tog med det kvinnliga perspektivet "to be spanked" av sina män i sina texter. Strofer som; I dont want you to spank me" and then he spanked me" my man spanks me , och låttitlar som "after the spanking" förekom hos artister som Beyonce, Madonna, Christina Augilera, Nina i Cardigans och flera unga poptjejer som öppenhjärtligt skrev om det i sina sånger- tjejer som ändå var förebilder som starka självständiga kvinnor. Sist hade hon hört nån svensk poptjej använda ordet smisk i nån låt men hon missade meningen när hon hörde låten i bilen.

I dam och kvinnotidningar kunde det diskuteras bland kvinnor med erfarenheter av att få smisk av sin partner. Sist hade hon läst en diskussion mellan fyra unga kvinnor med endast förnamnet och utan bild diskutera sex och samlevnad och nästan självklart kommit in på ämnet. Till Linas förundran fick tre av de fyra smisk av sina nuvarande män, den tredje som var singel hade aldrig fått det och var faktiskt den som var mest indignerad över det. Åtminstone två av tjejerna tyckte att det fanns flera fördelar med det trots allt och alla tjejerna som fick det ibland (det var ganska olika med frekvensen och av vilken anledning de straffades) tyckte att de långa vardagsgrälen nästan helt försvunnit.
En av tjejerna medgav också att hon fick gå och lägga sig efteråt och det var en lättnad för Lina att läsa eftersom det hänt henne själv några gånger och hon trodde att om hon inte var ensam om att få smisk som vuxen kvinna så var hon åtminstone ensam om att bli kickad i säng efteråt som ett olydigt barn.

I reklamvärlden hade anspelningar börjat dyka upp: Lina hade för några veckor sedan gått förbi HM och i skyltfönstret sett ett stort arrangerat foto för jeansreklam. På de två bilderna låg det en söt kvinna i tighta jeans med rumpan i vädret över en mans knä. Mannen såg arg ut och höjde handen för att smälla hennes jeansklädda stjärt och hennes min var förskräckt på den ena bilden och på den andra blinkade hon åt åskådarna. På texten stod det: SÅ SEXIGA SÅ HAN LÅTER DIG BEHÅLLA DOM PÅ! På den andra stod det: FÖR SEXIGA FÖR ATT DRA NER! När Lina såg bilderna klappade det fort i hennes hjärta och hon blev upprörd och fascinerad på samma gång över normaliseringen av smisk för kvinnor som bredde ut sig överallt. Samtidigt kändes det pinsamt att som tjej dröja för länge vid dessa bilder, låtar, scener i filmer och anspelningar. Om nån såg henne stå och glo på bilder på en annan tjej som får smäll skulle alla fatta att hon fick det själv eller åtminstone brydde sig om det.. Det bästa var att med feministisk stolthet gå förbi det och låtsas som om det inte fanns förstås.

Den mest förnedrande reklamen hon sett var en bild på en naken vacker kvinna bakifrån. Hennes rumpa hade stora röda smiskrodnader och hennes ena hand rörde sig mot ena skinkan för att smörja in den. Reklamen var för en svalkande hudsalva. Texten löd: EN SALVA FÖR STYGGA FLICKOR och längre ner stod det: en valkande lotion för kvinnor- för efterdyningar av solbränna och smisk.

Lina rös när hon såg såna saker: att smisk blivit väldigt normaliserat gjorde det trots allt inte mindre skämmigt. Men visst var det en lättnad att veta att hon knappast var ensam. Snart var det mer onormalt med tjejer som inte fick det ibland.

NyareÄldre