RISBASTUN

Det är en vacker sommardag. Fanny sitter tillsammans med sin väninna på en brygga. Fanny frågar sin väninna vad man skulle kunna göra för att svalka sig mot den hetta, som där råder. Fannys väninna föreslår att de skall hoppa i vattnet. Men vi har ju inga simdräkter med oss, säger Fanny. Men då föreslår hennes väninna att de skall hoppa med kläderna på i vattnet. Fanny tycker att det är en bra idé och så gör de det. Efter att ha simmat en stund märker Fanny att hon måste gå hem. När hon kommer hem genomblöt står hennes mamma på verandan och frågar varför hon är genomblöt.

"Vad har du gjort?"

"Jag blev knuffad i vattnet av en typ."

"Är du riktigt säker på den saken?"

"Ja, hurså?"

"Mats (Fannys lillebror) berättade något helt annat när han kom upp från bastun. Han berättade att du hade simmat med Maria för att ha roligt. Stämmer det?"

"Ja, förlåt mamma."

"Du har alltså ljugit för mig."

"Ja, förlåt."

"Nu går du in på ditt rum för att byta kläder och väntar tills pappa kommer hem från åkern. Han kommer att ge dig något, som du aldrig behövt tidigare. Det är något som olydiga flickor får då de ljugit."

Fanny väntar på sitt rum på pappa. Medan hon väntar funderar hon på vad mamma menade med, att hon kommer att få något som hon aldrig fått tidigare. Inte kan det väl vara stryk? Så kommer pappa.

"Jag har hört av din mamma att du har simmat med kläderna på och att du har ljugit för henne. Stämmer det?"

"Ja."

"Du har ingen aning om vad som kommer att hända med dig?"

"Nej."

Pappa tar fram en kniv.

"Vet du vad du skall göra med den här?"

"Nej."

"Du skall gå ut i skogen för att skära tre långa och böjliga björkris, som jag sedan kan smiska din stjärt med."

"Neeeeej!"

"Gör nu som jag säger."

Fanny går nu redan gråtande ut för att hämta risena. Hon anländer med dem efter en liten stund. Hon ger dem åt pappa.

"Vänta här!"

Pappa går ned till boden för att skära bort löven och för att binda riset. När han kommer tillbaka finner han sin dotter gråtande på sängen.

"Nu skall du få smaka på en ordentlig risbastu. Du kommer att få tio slag av riset. Ta av dig byxorna och stå på knäna på sängen."

Hon gör som han säger för hon vet att det inte lönar sig att sträva emot. Han drar ner hennes trosor till knäna, så hennes bara vita stjärt blir synlig.

"Jag vill ha din stjärt spänd. Sätt ut din stjärt så jag kan se ditt stjärthål."

Hon gör det och hennes bruna stjärthål blir synligt för honom. Han lyfter upp riset, placerar det på hennes stjärt och så börjar agan.

"SWISCH, AUUUUUU"

ris Det första slaget kommer och hon skriker till allt vad hon orkar. Riset är mycket långt och sprött, så det träffar på, under, ovanför och in i stjärten.

"SWISCH, AUUUUUU

"SWISCH, AUUUUUU

"SWISCH, AUUUUUU

Efter femte slaget börjar hon skrika att han skall sluta för det svider så hemskt mycket. Men han svarar henne att det är meningen att det skall göra det. Han fortsätter att piska henne med riset och vid åttonde slaget orkar hon inte mera skrika, utan hon storgråter endast. När risbastun är över är hennes stjärt mörkröd. Även insidorna av hennes skinkor var röda, eftersom riset hade träffat där. Pappa befaller henne att hon skall gå fram till knuten. Där skall hon stå med byxorna nerdragna och med händerna på huvudet i 15 minuter. Under tiden går pappa och hämtar Mats. När de kliver in i rummet står hon fortfarande där med sin röda stjärt synlig och pappa säger till Mats att så där går det med olydiga barns stjärtar.

NyareÄldre