Hågkomster

Under min uppväxt fick jag och min bror ofta smisk av både vår far och mor. Och vi var säkert inte lättfostrade och förtjänade det många gånger. Disciplinen var sträng. T ex minns jag hur jag en gång var hos en kompis och glömde tiden så att jag kom försent hem till middagen klockan fem. Pappa såg strängt på mig och höll ett förmaningstal om hur viktigt det var att passa tider. Det blev ingen mat för mig och så sändes jag till mitt rum. Jag visste vad som väntade. När de ätit kom pappa upp på rummet. ”Nu gumman ska du få smisk.” Han kallade mig ofta ”gumman”. Jag tog det som något helt naturligt att jag skulle bestraffas för den missade mattiden. ”Var en duktig flicka och dra ned byxorna nu!” ”Duktig tjej – och så trosorna.” Jag drog ned dem och fick lägga mig över pappas knän. Det pirrade i magen där jag låg och väntade och så kom smällningen. Pappa hade stora starka händer och slog hårt. Det sved ordentligt i ändan och tårarna kom. ”Grina du gumman, det lugnar!” Det var hemskt. Men samtidigt var det tryggt att ligga där helt utelämnad till min stora starka pappa. När han var klar fick jag ställa mig i ”skamvrån” invid ett skåp och stå där kanske en halvtimme och tänka över mina synder, innan pappa återkom och jag fick lägga mig fast klockan inte var mer än sex.

Pappa slog oftast med handen, ibland på landet med björkris. När han agade min bror använde han remmen då och då. Trots att mamma inte gjorde någon skillnad på oss så tyckte pappa att pojkar skulle ha strängare bestraffningar än flickor, eftersom pojkar alltid ”hittade på bus”! Mamma däremot använde nästan alltid redskap. I stan hårborsten eller mattpiskaren i rotting eller den fruktade i plast och på landet björkris. I sällsynta fall rottingen, men den fick min bror smaka mest av. Även själva proceduren var annorlunda. Pappa lät mig och min bror dra ned byxor och kalsonger eller trosor själva, medan mamma – ända upp i tonåren – knäppte upp våra byxor och drog ned dem och förde ned underbyxorna. Det skulle öka skammen och det gjorde det. Pappa skar alltid till björkrisen själv när vi skulle ha smäll, mamma lät oss plocka dem, vilket kändes förnedrande, särskilt i tonåren.

Apropå björkris så var det alltid det mest fruktade att få smäll med. Det sved infernaliskt även om både pappa och mamma kortade av dem så att de inte skulle göra alltför stor skada. Kortare björkris hade den nackdelen – för oss – att med dem kunde våra föräldrar aga längre och hårdare tills stjärtarna var riktigt randade och svedan nästan outhärdlig. Att som mamma gjorde ställa risen i saltlake (egentligen vatten med grovsalt i) kvällen innan vi skulle ha smörj förhöjde självklart svedan ytterligare och gjorde att vi ofta sov dåligt natten innan en bestraffning av oro för vad som skulle komma. Mamma var mycket för att vänta med bestraffningarna (så hade det varit under hennes uppväxt hos morföräldrarna), så att vad vi gjort och vad som väntade skulle sjunka in riktigt i våra medvetanden. Om försyndelsen begicks t ex på tisdag så kunde vi få vänta ända till lördagen, den traditionella smiskdagen, innan vi fick straffet. Pappa gav stryket direkt utan krusiduller.

Jag minns en annan gång. Jag hade önskat mig en cykel till min födelsedag och tjatat om den så att både pappa och mamma hotat med stryk om jag inte slutade. När födelsedagen kom och jag inte fick någon cykel blev jag helt vansinnig av ilska och sa en del ”sanningar” om ”snåla föräldrar” m.m. Det slutade liggande över pappas knän med underbyxorna nere vid fötterna och rumpan bar. Det värsta var att jag fick smisk inför farföräldrarna, pappa var så arg att han inte tog sig tid att ta mig med upp på mitt rum. Alla de vuxna var överens om en sak – att jag förtjänade vad jag fick och så här i efterhand kan jag hålla med. Det blev inte bättre av att mamma, som skämdes över mitt beteende, hade skaffat ris, trots att vi var i stan, och gav mig en ordentlig risbastu på kvällen, eftersom hon inte tyckte att pappas handsmisk räckte för att få mig att förstå hur bortskämd och ouppfostrad jag varit. Den kvällen var stjärten riktigt öm när jag skulle sova.

Min bror var en riktig vildbasare och fick stryk oftare än vad jag fick, både av mamma och pappa. Han hittade ofta på saker och drog mig med sig. Bl a rökte vi ihop och snattade pengar ur mammas portmonnä. Båda gångerna resulterade det i ordentligt ömma bakdelar. Min bror fick smaka rottingen och jag riset. Vi kunde inte sitta ordentligt i skolan på flera dagar.

Sammantaget var det en uppväxt med mycket stränghet och disciplin, men också med kärlek och klara gränser. Det kan vara svårt att förstå, men jag kände att även agan var en del av deras kärlek till oss.

NyareÄldre