Två bilder

Bild 1


Vad tänker jag på när jag ser den här bilden? Vad har hänt?
Det ena scenariot: En collegetjej som en vanlig dag efter skolan hamnat i gräl med sin styvmamma. Det har handlat om tid att vara hemma efter festen på fredag. Varför måste jag vara hemma klockan 12 när mina kompisar som också är 18 år får vara ute mycket senare? Orden flyger iväg och några går över gränsen. Den unga styvmamman får nog och bestämmer sig för att ge styvdottern smisk på bara stjärten. Precis på samma sätt som hennes egen 17 åriga dotter brukar få smäll.

smisk

Det känns skämmigt förnedrande och barnsligt för tjejen att tvingar knäppa upp jeansen dra ner dom och lägga sig över sin styvmammas knä - men hon har inget val om hon vill bo kvar under samma tak. Hon får smisk på bara stjärten över mammans knä på samma säng hon nu ligger på. Det är en lång aga som aldrig tar slut med en jämn ström av klatschar från styvmammans hand och sen borste.

När det äntligen är över gråter hon högljutt, hennes smink har runnit från ögonen, hennes ansikte är en snorig röra med kinder röda och heta av skam - lika röda och heta som hennes skinkor nu är. Klockan är 4 på eftermiddagen. När hon fått resa sig upp har styvmamman gett henne en uppläxning och förmaning och en förlåtande kram och lämnat henne där i sitt rum. Hon har slängt sig på sängen snyftande, med sin sanslöst svidande stjärt och hon har inte ens bemödat sig att dra upp byxorna igen. Bara tanken på att kränga på det tighta denimtyget på det ömma heta och brännande skinnet gör att hon låter byxorna och trosorna få vara kvar nerdragna. Det är bara hennes idolbilder på väggarna som kan se henne- tjejen som uppenbarligen alldeles alldeles nytt fått ordentligt med smisk av mamma.

Eller: Är det Kajsa som nyss kommit hem från gymmet och inte förberett middagen för sin business-man som kommer hem hungrig och irriterad - och så säger hon själv något elakt och blir lagd över knät fortare än hon hinner säga förlåt och så blir det en massa smisk?


Bild 2


Den undre bilden då? vart är mamman på väg? Vart är den 18-åriga dottern som nyss fått smisk på väg? Det är tydligt att situationen är att dottern har brutit en överenskommelse: typ att sköta studierna, tiderna, ordningen, städningen, förhållningsreglerna, attityden eller vad som helst. Och mamman just hållit SIN överenskommelse: att ge dottern smäll om hon inte håller någon av dessa överenskommelser.

Hon har använt toffeln som just daskat dotterns stjärt hårt länge och bestämt över mammans knä under minst 6 minuter. Nu ska mamman lägga tillbaka toffeln på sin bestämda plats, göra klart inbjudningskorten till ett släktkalas, göra en inköpslista, ordna färdigt middagen kanske se sitt favoritprogram på TV - och dottern vet också precis vart hon just i detta ögonblick är på väg - till skamvrån!!

smisk

Där hon under tiden dagen fortsätter för mamman- där tar istället dagen slut för dottern. Trosorna måste hon behålla nerdragna och visa stjärten för syrrorna som kommer hem snart samtidigt som hon får tänka över varför hon hamnat i den här situationen.

Efter en halvtimme eller 45 minuter i skamvrån där hon står och gör det som är meningen med skamvrån- SKÄMS så får hon en sista hård klapp på sin röda stjärt och skickas i säng som en barnunge- utan kvällsmat. Alltmedan dagen fortsätter som vanligt i detta vanliga hem.

NyareÄldre